• Посилання скопійовано

ФОП, прийнятих на військову службу за контрактом, пропонують звільнити від ЄСВ

Законопроєктом №4074 пропонується внести зміни до Закону про ЄСВ щодо захисту осіб, прийнятих на військову службу за контрактом

ФОП, прийнятих на військову службу за контрактом, пропонують звільнити від ЄСВ

8 вересня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону №4074 "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов"язкове державне соціальне страхування" щодо захисту осіб, прийнятих на військову службу за контрактом". Його автором є нардеп зі "Слуга народу" Дар'я Володіна.

Законопроєктом пропонується під час особливого періоду платників ЄСВ, визначених ст. 4 Законупро ЄСВ, призваних на військову службу (а також прийнятих на військову службу за контрактом!) під час мобілізації або залучених до виконання обов'язків щодо мобілізації на весь строк їх військової служби звільнити від виконання своїх обов'язків, визначених п. 2 статті 6 Закону про ЄСВ, якщо вони не є роботодавцями.

Підставою для такого звільнення буде заява ФОП та копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов (прийняття) такої особи на військову службу за призовом (за контрактом) під час мобілізації, на особливий період. Подаються вони до податкового органу ФОП протягом 10 днів після її демобілізації. Якщо демобілізована ФОП перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв'язку з виконанням обов'язків під час мобілізації, заява і копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, подаються протягом 10 днів після закінчення її лікування (реабілітації).

Якщо платник ЄСВ має найманих працівників і на строк своєї військової служби за призовом (за контрактом) під час мобілізації, на особливий період, уповноважує іншу особу на виплату найманим працівникам заробітної плати та/або інших доходів, його зобов'язання, визначені підпунктами 1 (крім сплати єдиного внеску), 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12 частини другої статті 6 Закону про ЄСВ, здійснює така уповноважена особа.

Крім того, під час особливого періоду, визначеного Законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" для платників ЄСВ, визначених у ст. 4 Закону про ЄСВ, призваних (прийнятих за контрактом) на військову службу під час мобілізації або залучених до виконання обов'язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, на весь строк їхньої військової служби зупиняється застосування норм статті 25 Закону про ЄСВ.

Підставою для такого зупинення є копія військового квитка або копія документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов (прийняття) такої особи на військову службу за призовом (за контрактом) під час мобілізації, на особливий період, яка подається до податкових органів цим державним органом протягом десяти днів після її мобілізації.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»