• Посилання скопійовано

Увага! До 1 грудня слід проінформувати Держпраці про медогляди працівників на 2021 рік

Представники роботодавців повинні надати Держпраці заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в 2021 році (але це стосується не всіх!)

Увага! До 1 грудня слід проінформувати Держпраці про медогляди працівників на 2021 рік

Держпраці у Полтавській області інформує: до 1 грудня поточного року представникам роботодавців потрібно надати до Управління Держпраці у Полтавській області заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду.

Процедуру проведення медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та осіб віком до 21 року – визначено Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, який затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 р. №246, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23.07.2007 за №846/14113.

Відповідно до вимог Порядку до 1 грудня поточного року складається та погоджується Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду на наступний рік. Представники роботодавців у вищезазначений термін повинні надати до Управління Держпраці у Полтавській області заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду.

До заяви додаються витяг зі штатного розкладу та дані лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників, які роботодавець проводе згідно п. 3.1. Порядку.

На підставі Акта визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду, роботодавець складає протягом місяця у чотирьох примірниках поіменні списки працівників за формою зазначеною у додатку 2 Порядку та узгоджує їх у відділі з питань гігієни та експертизи умов праці Управління Держпраці.

Для проведення попереднього (періодичних) медичного огляду працівників роботодавець укладає договір з ЛПЗ та надає йому список працівників, які підлягають медичному огляду, на підставі якого ЛПЗ складає план-графік їх проведення, погоджує його з роботодавцем і Управлінням Держпраці.

Результати попереднього (періодичних) медичного огляду працівників і висновок Комісії про стан здоров’я заносяться до картки працівника за формою зазначеною у додатку 7 Порядку, і Медичної картки амбулаторного хворого (ф.025/у).

 

Від редакції:

  1. По-перше, відповідно до Порядку №246 до 01 грудня 2020 року триває робота щодо визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам у 2021 році.  Зауважимо, що окремих повідомлень про відміну інформування Держпраці в цьому році через карантин не було. Тому обов'язок залишається.
  2. По-друге, усе це стосується тільки окремих категорій працівників (і, відповідно, не всіх підприємств). Обов'язкові попередній (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медогляди проводяться для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та щорічно для осіб віком до 21 року (п. 1.3 Порядку 246).
  3. По-третє, медогляди осіб, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб встановлені Порядком №559. Порядок №246, за яким потрібно повідомляти Держпраці про працівників, не стосується Порядку №559. Це два окремих порядки проведення медоглядів.

Додатком 4 та додатком 5 до Порядку №246 затверджені переліки робіт, для виконання яких є обов’язковим проходження медогляду. Кожному роботодавцю слід їх переглянути та з'ясувати для себе, чи підпадає Ваша сфера діяльності під Порядок №246.

 

Відповідальність за порушення

Нагадаємо, що для проведення попереднього (періодичних) медичного огляду працівників роботодавець укладає договір з ЛПЗ та надає йому список працівників, які підлягають медичному огляду, на підставі якого ЛПЗ складає план-графік їх проведення, погоджує його з роботодавцем і Управлінням Держпраці.

Таким чином, якщо не подати Держпраці зазначений вище перелік документів і не отримати Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду, провести цей медогляд за процедурою, визначеною законодавством, не вийде.

А за допуск до роботи працівників, які мали цей обов’язковий медогляд пройти, роботодавця очікує відповідальність:

а) фінансова – штраф згідно з абзацом восьмим ст. 265 КЗпП (1 МЗП, зараз це 5000 грн);

б) адміністративна – штраф згідно з ч. 5 ст. 41 КУпАП (від 20 до 40 НМДГ, зараз це від 340 до 680 грн.).

Зверніть увагу, що фінансові санкції (штраф) застосовується щодо кожного факту «іншого» порушення законодавства з праці. А отже, 5000 грн. доведеться заплатити за кожного працівника, щодо якого роботодавець скоїв порушення.

А ось адміністративний штраф застосовується до посадових осіб роботодавця, які мали б організувати проведення таких медоглядів або хоча б проконтролювати, щоб ті працівники, які цей медогляд не пройшли, не були допущені до роботи. Втім, якщо роботодавцем є ФОП, то штраф застосовуватиметься саме до нього.

***

Також дивіться і читайте за темою:

Джерело: Держпраці у Полтавській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»