• Посилання скопійовано

Одноразова допомога через карантин: закон вже на підписі у Президента

4 грудня ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №4429. За ним працівникам, ФОП та юрособам будуть надаватися одноразові допомоги у розмірі 8000 грн через карантин, а 5 гурдня його направлено на підпис Президенту

Одноразова допомога через карантин: закон вже на підписі у Президента

Сьогодні, 4 грудня, ВРУ на черговому засіданні ухвалила за основу та в цілому президентський законопроєкт №4429 "Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої распіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2". За це рішення проголосували 297 нардепів.

Цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Поки що остаточний текст закону не оприлюднений. Про його появу та підписання Президентом повідомимо додатково.

За інформацією ВРУ Закон має забезпечити в 2020-2021 роках за рахунок держбюджету виплати одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити частину зарплати або доходу в разі введення додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів. За законопроєктом, соціальна підтримка бізнесу та громадян реалізуватиметься в таких формах:

  • одноразова матеріальна допомога застрахованим особам (працівникам та ФОПам); 
  • одноразова матеріальна допомога  юрособам з метою виплати найманим працівникам одноразової матеріальної допомоги;
  • одноразова компенсація витрат юросіб, понесених на сплату ЄСВ. 

Порядок звернення та надання соціальної підтримки застрахованим особам та суб’єктам господарювання буде визначати КМУ.

Перелік основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні карантинні заходи, що призводять до тимчасової зупинки роботи суб’єктів господарювання (надалі - Перелік), також буде встановлювати КМУ. Поки що його немає. Проте яким він може бути, ми писали тут за інформацією від міністра Михайла Федорова. 

***

Щодо допомоги працівникам та ФОП, то її надання  здійснюватиметься на підставі самостійного звернення фізичної особи. Виплата одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам здійснюється на підставі заяв застрахованих осіб, поданих ними в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Розмір  одноразової матеріальної допомоги становитиме 8000 гривень. 

На допомогу буде мати право застрахована особа, яка є:

  • найманим працівником суб’єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з ЄДР станом на 31 жовтня 2020 року із визначених Переліком;
  • ФОПом, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з ЄДР станом на 31 жовтня 2020 року із визначених Переліком.

Юрособи, які на дату набрання чинності цим Законом вимушено скоротили або можуть скоротити тривалість робочого часу працівників, у тому числі через простій, після впровадження карантинних обмежень за їх зверненням також зможуть отримати одноразову матеріальну допомогу для виплати таким працівникам.  Розмір одноразової матеріальної допомоги визначатиметься пропорційно робочому часу працівника, який скорочено або заплановано скоротити, у тому числі через простій, та не може перевищувати 8000 гривень на одного працівника. 

Кому ці допомоги не надаватимуться? Яка буде відповідальність за недостовірність інформації у заяві на отримання допомоги? Хто з юросіб матиме право на одноразову компенсацію витрат на ЄСВ? Читайте в аналітиці від редакції.

***

UPD від 05.12.2020

Згідно з даними картки законопроекту №4429 його направлено на підпис Президенту. Як тільки з'явиться інформація про його підписання, повідомимо окремо.

 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»