• Посилання скопійовано

УВАГА! Президент підписав закон щодо одноразової допомоги бізнесу на час карантину

7 грудня В. Зеленський підписав Закон №1071-ІХ. За ним працівникам, ФОП та юрособам будуть надаватися одноразові допомоги у розмірі 8000 грн через карантин

УВАГА! Президент підписав закон щодо одноразової допомоги бізнесу на час карантину

Сьогодні, 7 грудня, Президент В. Зеленський підписав Закон №1071-ІХ "Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої распіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2" (законопроєкт №4429).

Він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Поки що текст закону не оприлюднений. Про його офіційне опублікування повідомимо додатково.

За інформацією зі сайту Президента, Закон № 1071-ІХ передбачає надання одноразової матеріальної допомоги у розмірі 8 тис. грн найманим працівникам, які втратили частину заробітної платні внаслідок запровадження карантинних обмежень, та фізичним особам-підприємцям (ФОП), які втратили частину доходу внаслідок карантину.

ФОПи не зможуть отримати допомогу, якщо вони:

  • зареєстровані менше ніж за три місяці до набрання чинності цим законом;
  • якщо у 2020 році сплатили ЄСВ за себе менше ніж за три місяці, а також якщо їхній вид діяльності не підпадає під карантинні обмеження.

Крім того, документ передбачає надання одноразової матеріальної допомоги компаніям для виплат найманим працівникам, щоб не скорочувати їх під час дії карантину. Ця норма стосується підприємств, які (на час набуття чинності законом) вимушено скоротили або можуть скоротити тривалість робочого часу працівників через простій у зв'язку з впровадженням карантину.

Розмір допомоги вираховується пропорційно скороченню робочого часу працівника, але не може перевищувати 8 тис. грн.

Також закон передбачає одноразову компенсацію суб’єктам господарювання з метою відшкодування витрат, понесених на сплату ЄСВ. Розмір одноразової компенсації становитиме середньомісячну суму ЄСВ з розрахунків останніх 10 місяців.

Компенсації отримають ті компанії, які реально постраждають від запровадження карантинних обмежень. Проте компенсація не надаватиметься, якщо з ЄСВ є заборгованість.

Зверніть увагу! Переліку видів діяльності КМУ поки не затвердив та й не має навіть його проекту, проте міністр Михайло Федоров на своїй сторінці у facebook вже повідомив, що допомогу отримають працівники або ФОП, якщо її роботодавець має одну з 6-ти категорій КВЕД:

47 – Роздрібна торгівля (крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами)

55 – Тимчасове розміщування

56 – Діяльність із забезпечення стравами та напоями

59.14 – Демонстрація кінофільмів

90 – Діяльність у сфері творчості, мистецтва та розваг

93 – Діяльність у сфері спорту, організування відпочинку та розваг

Одна з 6 категорій КВЕД має бути заявлена першою у реєстраційних відомостях на 31.10.2020.

Крім того, закон передбачає продовження дії ліцензій компаніям на продаж алкоголю на період карантину, а також протягом трьох місяців після його закінчення. Документи дозвільного характеру продовжують дію на період карантину та протягом трьох місяців після його закінчення. Продовжується й строк дії договорів оренди державного та комунального майна, які закінчуються у період карантину, та протягом одного місяця з дня його закінчення. Не нараховується та не сплачується плата за оренду державного або комунального майна. 

Кому ці допомоги не надаватимуться? Яка буде відповідальність за недостовірність інформації у заяві на отримання допомоги? Хто з юросіб матиме право на одноразову компенсацію витрат на ЄСВ? Читайте в аналітиці від редакції (за законопроєктом).

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»