• Посилання скопійовано

Як надаватимуть карантинну допомогу ФОП та роботодавцям: проєкт порядку

Кабмін розробив Порядок звернення та надання у 2020 році одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних заходів

Як надаватимуть карантинну допомогу  ФОП та роботодавцям: проєкт порядку

СПО профспілок оприлюднило для обговорення проєкт постанови КМУ "Деякі питання надання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних заходів".

Ним пропонується затвердити Порядок звернення та надання у 2020 році одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних заходів.

Переглянути його можна тут>>

Підготовлено проєкт Порядку на виконання Закону "Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2" (законопроєкт №4429, який поки що очікує на підпис Президента).

За проєктом Порядку, одноразова матеріальна допомога буде надаватися:

  • застрахованим особам, які є найманими працівниками суб’єктів господарювання, робота яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, встановлених з метою запобігання поширенню на території України СОVID-19,
  • фізичним особам - підприємцям, економічна діяльність яких тимчасово зупинена та яка відповідає Переліку основних видів економічної діяльності, який має затвердити Кабмін. Увага! Цим проєктом не визначено переліку видів діяльності, за якими СГ підпадають під право на допомогу.  Про те яким він може бути, ми писали тут за інформацією від міністра Михайла Федорова. 

Виплата одноразової матеріальної допомоги буде здійснюватися на підставі заяви, поданої застрахованою особою до 21 грудня 2020 року включно.

Ідентифікація застрахованої особи здійснюватиметься шляхом використання кваліфікованого електронного підпису, електронної системи ідентифікації Bank ID чи іншого засобу ідентифікації особи, який дає можливість однозначно ідентифікувати заявника, в електронній формі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг "Портал Дія", у тому числі з використанням мобільного додатка "Дія".

У заяві про виплату одноразової матеріальної допомоги слід зазначити:

  • прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) особи, її дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);
  • адресу місця проживання;
  • підтвердження відповідності застрахованої особи критеріям, передбаченим частинами першою та другою статті 2 закону, що здійснюється шляхом проставлення відповідної позначки заявником;
  • номер банківського рахунка для виплати одноразової матеріальної допомоги - за стандартом IBAN.

Список на виплату одноразової матеріальної допомоги формуватиме Міністерство цифрової трансформації України та буде переданий Пенсійному фонду, який узагальнює інформацію та не пізніше 23 грудня 2020 року передає його Міністерству соціальної політики.

Пенсійний фонд перераховує кошти отримувачам допомоги в межах сум, які надійшли від Мінсоцполітики, не пізніше наступного операційного дня після отримання коштів.  

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»