• Посилання скопійовано

Жінкам з дітьми до трьох років та вагітним можуть дозволити роботу вночі та відрядження

Законопроєктом №4174 планується внести зміни до КЗпП. Ними передбачається не допустити залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні, і направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років, без їх письмової згоди

Жінкам з дітьми до трьох років та вагітним можуть дозволити роботу вночі та відрядження

Члени Комітету під час засідання 15 березня розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей у сфері праці №4174.

Під час обговорення зверталася увага на те, що в українському законодавстві не визначено поняття “домашня праця”. Цей вид діяльності не враховується у процесах бюджетування, що поглиблює існуючий гендерний розрив в оплаті праці жінок і чоловіків.

Законопроект розроблено з метою забезпечення рівних можливостей у сфері праці для працівників із сімейними обов'язками та осіб, які виконують домашню працю, а також зменшення гендерного дисбалансу на ринку праці.

Проектом, зокрема, пропонується доповнити Кодекс законів про працю України положеннями щодо роботи працівників із сімейними обов'язками та осіб, які виконують домашню працю та визначити положення про те, що не допускається залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні і направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років, без їх письмової згоди. На відміну від діючої на даний момент повної заборони.

Комітет прийняв рішення на наступному засіданні заслухати автора законопроекту.

Під час засідання члени Комітету також заслухали у порядку контролю питання про стан виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо формування державної політики у сфері праці, трудових відносин, зайнятості населення та трудової міграції» № 341-IX від 05.12.2019.

За результатами розгляду питання Комітет прийняв рішення взяти звіт Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства до уваги та направити відповідні рекомендації Кабінету Міністрів та інших законодавчим органам влади.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»