• Посилання скопійовано

Чи може довідка про тимчасову непрацездатність замінити лікарняний листок?

Довідка не є підставою для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів ФСС. Довідки, що видаються в закладах охорони здоров’я, тільки підтверджують факт тимчасової непрацездатності

Чи може довідка про тимчасову непрацездатність замінити лікарняний листок?

ФСС повідомляє, що у Вінницькій області склалась напружена ситуація з бланками листків непрацездатності. Головна причина невдоволення застрахованих осіб – неможливість отримання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування. У зв’язку із невчасним забезпеченням Міністерством охорони здоров’я України закладів охорони здоров’я області належною кількістю бланків листків непрацездатності у разі настання у застрахованої особи тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів почастішали випадки видачі довідок замість листків непрацездатності встановленої форми.  

Відповідно до п. 1 ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом – копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Отже, довідка не є підставою для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування. Довідки, що видаються в закладах охорони здоров’я, тільки підтверджують факт тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів, тобто відсутність працівника на роботі з поважної причини.

Видача довідок про тимчасову непрацездатність проводиться тільки тими лікувально-профілактичними закладами, у яких повністю використані бланки листків непрацездатності і тільки на період до їх виготовлення.

Після отримання бланків листків непрацездатності обмін довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності встановленого зразка проводиться посадовими  особами закладу охорони здоров’я (лікуючим лікарем, завідуючим відділення, головою ЛКК) з урахуванням вимог п. 2.2 та п. 2.9 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 № 455, із обов’язковим зазначенням у журналі реєстрації листків непрацездатності (ф. № 036/о) номеру листка непрацездатності та дати обміну.

Порядок обміну довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності врегульований спільним листом Міністерства охорони здоров’я та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.10.2006 № 01-06-2125. При обміні довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності на бланку листка непрацездатності в правому верхньому куті  вказується: «Замість довідки від____№___» та запис у графі «Звільнення від роботи» у листку непрацездатності проводиться одним рядком. Дата видачі листка непрацездатності має збігатися з датою обміну довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності.

Оригінал довідки після проведеної заміни зберігається у голови ЛКК закладу охорони здоров’я протягом 3 років.

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»