• Посилання скопійовано

ДПС радить ФОПам-працівникам контролювати сплату ЄСВ їхніми роботодавцями

Найманий працівник, який є одночасно підприємцем і за якого ЄСВ сплачує роботодавець, повинен перевіряти таку сплату в Пенсійному фонді самостійно

ДПС радить ФОПам-працівникам контролювати сплату ЄСВ їхніми роботодавцями

Про це під час брифінгу повідомила заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата. Згідно зі змінами в законодавстві відтепер фізичні особи-підприємці, які є одночасно найманими працівниками, звільняються від сплати єдиного внеску за себе, оскільки страховий платіж за них уже здійснює роботодавець. Така норма поширюється на усіх підприємців, незалежно від того, на якій системі оподаткування вони перебувають. Однак, зауважила посадовець, це не стосується сумісників. Слід також пам’ятати – ЄСВ, сплачений роботодавцем, не повинен бути меншим за законодавчо встановлений мінімальний рівень страхового внеску, тобто не менше 1320 гривень,  та не більшим за максимальний – 90 тисяч гривень.

Також підприємцям-найманим особам слід переконатися, що роботодавець не лише нараховує за них ЄСВ, а й сплачує його та не боргує перед Пенсійним фондом. Адже у випадку несплати роботодавцем єдиного внеску, зобов’язання зі сплати лягатимуть на підприємця, як і штрафні санкції у випадку недоїмки. Перевірити нарахування та сплату роботодавцем єдиного внеску з отриманої заробітної плати найманий працівник може в Пенсійному фонді, звернувшись особисто чи через офіційний портал Електронних Послуг Пенсійного фонду, та безкоштовно отримати Довідку про застраховану особу (форма ОK- 5 чи OK-7). Для того, щоб бути певним, що роботодавець чесно сплачує ЄСВ, такий контроль податківець радить здійснювати щомісяця.

Відповіла Наталія Зікрата і на питання, яке сьогодні хвилює багатьох підприємців: чи потрібно ФОПам про факт сплати роботодавцем за них єдиного внеску додатково повідомляти податкову? За її словами, податкова служба має доступ до персоніфікованих відомостей застрахованих осіб про заробітну плату, на яку нараховано та з якої сплачено страхові внески. Тобто, фізичні особи-підприємці або особи, які провадять незалежну професійну діяльність, не повинні додатково повідомляти контролюючі органи про факт сплати за них єдиного внеску роботодавцем. 

Однак, наголосила Наталія Зікрата, підприємець, за якого роботодавець сплачує ЄСВ, може при бажанні й надалі сплачувати за себе страхові внески, та у такий спосіб збільшити свої внески до Пенсійного фонду, від загальної суми яких, згодом йому й розраховуватимуть пенсійні виплати. Такі внески, знову ж таки, не можуть бути меншими за мінімально встановлений розмір та більшими за максимальний рубіж.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»