• Посилання скопійовано

Мінфін підкоригує Порядок обліку платників ЄСВ

На сайті Мінфіну оприлюднено проєкт змін до Порядку обліку платників ЄСВ та Положення про реєстр страхувальників. Їх приводять у відповідність до Законів №2464-VI та №466-IX

Мінфін підкоригує Порядок обліку платників ЄСВ

22 червня 2021 року Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу, яким пропонує затвердити зміни до:

  • Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • Положення про реєстр страхувальників.

Весь перелік змін дивіться за посиланням>>

Таким чином Мінфін приводить ці документи у відповідність до Законів №2464-VI та №466-IX. Зміни незначні та більше косметичні.

Так, у Порядку буде змінено абревіатуру ДФСУ на ДПСУ. Крім того, уточнено норми щодо організації обліку платників ЄСВ у контролюючих органах. У новому п. 1 Розділу VI зазначається, що згідно з цим Порядком процедури обліку платників ЄСВ виконують контролюючі органи ДПС, визначені пп. 41.1.1 ПКУ, та державні податкові інспекції, які є структурними підрозділами контролюючих органів і визначені п. 41.3 ПКУ. Якщо у складі контролюючого органу не утворені ДПІ, процедури обліку платників ЄСВ, що здійснюють ДПІ згідно з цим Порядком, виконує такий контролюючий орган.

Своєю чергою, у Положенні буде уточнено, що  до реєстру страхувальників вносяться відомості, необхідні для обліку платників єдиного внеску, їх зобов'язань та сплати єдиного внеску, зокрема:

  • податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
  • основний вид економічної діяльності, за яким призначено клас професійного ризику (за період до 1 січня 2016 року).

ДПСУ щоденно оприлюднює на власному офіційному вебсайті дані з реєстру страхувальників про взяття на облік/зняття з обліку платника єдиного внеску (тобто прибрали уточнення про оприлюднення класу професійного ризику виробництва).

У разі затвердження цей наказ набере чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування. Наразі ж зауваження та пропозиції до змісту проєкту можна надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації оголошення (тобто до 22.07.2021 р.) за адресами:

  • Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, Е-mail: dybko@minfin.gov.ua 
  • Державна регуляторна служба України, 01001, м. Київ-11, вул. Арсенальна, 9/11, адреса web-сайту Служби: www.drs.gov.ua, E-mail загальний: inform@drs.gov.ua 

 ***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»