• Посилання скопійовано

Працівнику встановили інвалідність: що з листком непрацездатності?

Тривала втрата працездатності подекуди призводить до визнання працівника особою з інвалідністю (це робить спеціальна медкомісія, МСЕК). А що відбувається в цей момент із відкритим лікарняним цього працівника?

Працівнику встановили інвалідність: що з листком непрацездатності?

Коментар до листа ФСС від 13.04.2021 р. № 877-11-1

Спочатку нагадаємо, що відбувається з працівником до встановлення інвалідності та як оплачується цей період.

Якщо він відчуває проблеми зі здоров’ям, то звертається до лікаря і вже той відкриває листок непрацездатності. Нагадаємо, що цього літа в Україні ще будуть як паперові, так і електронні листки непрацездатності.  Точніше лікарі в тих лікарнях, які мають відповідні технічні можливості, щоб робити записи в Електронний реєстр листків непрацездатності, складатимуть електронні лікарняні. А решта – до 1 вересня ще виписуватиме паперові.

Такий листок непрацездатності є підставою для нарахування і виплати працівнику лікарняних. Перші 5 календарних днів оплачує роботодавець, а починаючи з 6-го дня лікарняні фінансує ФСС.

Далі все залежить від тривалості непрацездатності. Адже згідно з ч. 2 ст. 22 Закону №1105 допомога з тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, перебування у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, виплачується ФСС за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності.

 

Коли працівника лікар направляє до МСЕК?

Коли відбудеться повний перехід на електронні листки непрацездатності, можливо, ситуація зміниться. Але зараз, відповідно до п. 4.1 Інструкції  №455:

- якщо у хворого стійкий чи необоротний характер захворювання;

- хворий був звільнений від роботи:

  • протягом 4-х місяців безперервно з дня настання тимчасової непрацездатності;
  • протягом 5-ти місяців у зв’язку з одним і тим самим захворюванням або його ускладненнями за останні 12 місяців;
  • у разі захворювання на туберкульоз – протягом 10-ти місяців з дня настання непрацездатності.

 

Що з оплатою днів проходження МСЕК?

Це питання ми докладно розглядали тут. Тож зараз нагадаємо основні моменти.

Якщо МСЕК не встановить інвалідність (або не змінить групу інвалідності) хворому, то він продовжує хворіти на загальних підставах.  Листок непрацездатності оплачується теж на загальних підставах, враховуючи дні огляду МСЕК, до відновлення працездатності або до наступного огляду МСЕК, якщо на ньому буде встановлення інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності).

У разі встановлення інвалідності дні огляду на МСЕК ФСС вважає днями, не відпрацьованими з поважної причини (п. 3 Порядку №1266), прирівнюючи їх до тимчасової непрацездатності. Тому при розрахунку лікарняних такі календарні дні огляду підлягають виключенню з розрахункового періоду.

Це не нова позиція ФСС і її Фонд дотримувався і у листі від 31.03.2010 р. №04-06/Ш-155з-230, і у 2019 році. Але насправді ці дні важко буде назвати днями тимчасової непрацездатності, оскільки листок непрацездатності буде закритий днем надходження документів про працівника до МСЕК (тобто до початку огляду). І лікарняні за дні огляду МСЕК працівник, якому встановили інвалідність, не отримає. А що ж він отримає за дні огляду в такому випадку? На жаль, нічого. Оплата таких невідпрацьованих днів законодавством наразі не передбачена.

 

Особам з інвалідністю - ставка ЄСВ 8,41%

Саме з дати встановлення інвалідності працівник отримує право на застосування до його доходів у вигляді зарплати, лікарняних та декретних ставки ЄСВ 8,41%. ЄСВ за такою ставкою нараховують на зарплату і лікарняні працівників-інвалідів з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше отримання підприємством копії довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності. На це звертає увагу ДФСУ в листі від 18.09.2015 р. №21991/10/28-10-06-11.

Що це означає? Що для роботодавця слів працівника, що йому встановили інвалідність, замало. Доки він не надасть довідки, зміни ставки ЄСВ не буде. Однак він може надати таку довідку зі значним запізненням. У такому випадку, на нашу думку, ЄСВ доведеться перерахувати (з дати встановлення інвалідності) і внести необхідні зміни до раніше поданої звітності з ЄСВ. Втім, щодо цього роботодавець може звернутися до ДПС за індивідуальною податковою консультацією.

 

Що при цьому зазначається у листку непрацездатності?

У коментованому листі ФСС роз’яснює, що в разі прийняття МСЕК рішення стосовно застрахованої особи:

  • визнаний інвалідом певної групи та категорії - листок непрацездатності закривається днем реєстрації документів на МСЕК, у листку непрацездатності обов'язково вказуються дата огляду та дата встановлення інвалідності, яка співпадає з датою реєстрації документів на МСЕК;
  • інвалідом не визнаний, працездатний - листок непрацездатності закривається датою огляду МСЕК, у листку непрацездатності обов'язково вказуються дата направлення пацієнта на МСЕК та дата огляду;
  • інвалідом не визнаний, потребує доліковування - листок непрацездатності продовжується лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров'я до відновлення працездатності або до повторного направлення на МСЕК.

Таким чином, після огляду МСЕК та отримання заповненого належним чином листка непрацездатності з рішенням "інвалідність певної групи та категорії" або "працездатний" застрахована особа наступного дня може приступити до роботи.

Проте застрахована особа з інвалідністю може припинити трудові відносини за станом здоров'я. Адже встановлення інвалідності за рішенням МСЕК надає хворому іншого статусу, який визнає у хворого не тимчасову, а стійку втрату працездатності і надає право отримувати пенсію по інвалідності.

Тобто, навіть незважаючи на відсутність у листку непрацездатності запису про те, що людина може «Стати до роботи», особа з інвалідністю має вибір – звільнитися або продовжувати трудові відносини.

Якщо інвалідності не встановлено, а людина визнана працездатною,  у графі "Стати до роботи" листка непрацездатності зазначається дата, наступна за датою огляду на МСЕК.

Проте, на думку виконавчої дирекції Фонду, запис в цій графі можливий і щодо осіб, яким встановлено інвалідність! Як наголошується в коментованому листі, зазначення лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров'я додатково у графі "Стати до роботи" запису щодо встановлення інвалідності застрахованій особі не є грубою помилкою.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»