• Посилання скопійовано

Хто є платником ЄСВ під час виконання договору про спільну діяльність без утворення юрособи?

Платником ЄСВ під час виконання договорів про спільну діяльність є уповноважена особа – один з учасників такого договору

Хто є платником ЄСВ під час виконання договору про спільну діяльність без утворення юрособи?

ДПС в Івано-Франківській області розповідає, що в Законі України №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зазначено, що платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами, в тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Цивільний кодекс України (п. 1 ст. 1130 глави 77) передбачає можливість спільної діяльності сторін без створення юридичної особи на підставі договору про таку діяльність. Ведення бухгалтерського обліку спільного майна може бути довірено одному з учасників (ч. 2 ст. 1134 ЦКУ).

Згідно з пп. 14.1.139 ПКУ для цілей оподаткування дві чи більше осіб, які здійснюють спільну діяльність без утворення юридичної особи, вважаються окремою особою у межах такої діяльності. Облік результатів спільної діяльності ведеться платником податку, уповноваженим на це іншими сторонами згідно з умовами договору, окремо від обліку господарських результатів такого платника податків.

Таким чином, платником єдиного внеску під час виконання договорів про спільну діяльність без утворення юридичної особи є уповноважена особа – один з учасників такого договору про спільну діяльність без утворення юридичної особи, на якого згідно з умовами договору про спільну діяльність без утворення юридичної особи, покладено обов’язок нарахування, утримання та внесення податків і зборів до бюджету.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»