• Посилання скопійовано

Хто може добровільно сплачувати ЄСВ?

Платниками, які мають право на добровільну сплату ЄСВ, є особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, а також не належать до обов’язкових платників ЄСВ

Хто може добровільно сплачувати ЄСВ?

ДПС у м. Києві звертає увагу, що фізичні особи мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) у розмірі 22% до визначеної бази нарахування.

Відповідно до абз. 5 ч. 1 ст. 10 Закону України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464) платниками, які мають право на добровільну сплату ЄСВ (виключно на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування), є особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, а також не належать до обов’язкових платників ЄСВ, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України (якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України).

Для добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску), особою подається відповідна заява за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. №449.

З особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, в строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь відповідно до типового договору (абз. 3 ч. 3 ст. 10 Закону №2464).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»