• Посилання скопійовано

Вакцинація під загрозою звільнення порушує права працівників

Для недопущення порушення конституційних прав працівників, які не бажають вакцинуватися, за ініціативою Омбудсмана надано роз'яснення, в якому наголошено на обов’язковості дотримання Конституції та законів України

Вакцинація під загрозою звільнення порушує права працівників

Під час моніторингу соціальної мережі Facebook Уповноваженим ВРУ з прав людини було виявлено повідомлення міського голови м. Івано-Франківськ Руслана Марцінківа про те, що працівники виконавчого комітету міськради мають бути 100% вакциновані. А в разі відмови від щеплення, за його словами, до них будуть застосовані заходи дисциплінарного впливу, зокрема, звільнення.

Задля недопущення порушення конституційних прав працівників, за ініціативою Омбудсмана було направлено лист до міського голови м. Івано-Франківськ, в якому наголошено на обов’язковості дотримання Конституції та законів України.

Стаття 43 Конституції України гарантує право кожного на працю і захист від незаконного звільнення.

«Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України №3018 «Про затвердження Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 24 грудня 2020 року, вакцинацію від коронавірусу визначено як добровільну для всіх груп населення та професійних груп. А Кодексом законів про працю України заборонена будь-яка дискримінація в сфері праці; пряме або непряме обмеження прав працівників, зокрема щодо стану здоров’я, не допускається», – наголосила Людмила Денісова.

Крім того, Омбудсман звернула увагу на те, що в своїй резолюції 2361 (2021) Парламентська Асамблея Ради Європи закликає та рекомендує інформувати громадян про те, що вакцинація не є обов'язковою і ніхто не може зазнавати політичного, соціального або іншого тиску для її проходження.

Забезпечення права кожного українця на працю перебуває на контролі Уповноваженого.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»