• Посилання скопійовано

Ще один законопроект щодо діяльності ФСС: альтернатива вже на розгляді у ВРУ

До ВРУ подано альтернативний законопроект щодо діяльності Фонду соціального страхування України та оптимізації його видатків. На відміну від свого попередника, він не передбачає збільшення кількості днів непрацездатності, що оплачуються за рахунок роботодавця

Ще один законопроект щодо діяльності ФСС: альтернатива вже на розгляді у ВРУ

Народний депутат України Третьякова Галина Миколаївна подала до ВРУ альтернативний Законопроект №6171-2 від 01.11.2021 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Фонду соціального страхування України та оптимізації його видатків. 

Про попередню версію зміни законодавства щодо ФСС ми писали тут, а з текстом нового, альтернативного проекту змін можна ознайомитись за посиланням.

Зокрема, новий законопроект не передбачає  зміну кількості днів непрацездатності, що оплачуються за рахунок роботодавця (раніше йшлося про збільшення днів, які оплачуються за рахунок роботодавця, з 5, які є зараз, до 7).

Разом з цим, поданим законопроектом пропонується уточнення до Закону про ЄСВ, що допомога по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі, яка є працівником або гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті, виплачується у розмірі заробітної плати (доходу), з якої фактично сплачено страхові внески до Фонду, обчисленому в порядку, визначеному КМУ, незалежно від страхового стажу.  Якщо ця норма буде затверджена, то Кабміну доведеться затвердити ще і порядок визначення такої зарплати (доходу). 

Крім того, законопроект №6171-2 передбачає:

  • уточнення та приведення у відповідність із Сімейний кодексом України кола осіб, які мають право на одноразові та щомісячні страхові виплати за страхуванням від нещасного випадку. Очікується, що це значно скоротить кількість судових позовів щодо встановлення права на отримання страхових виплат у разі смерті потерпілого;
  • актуалізацію норм законодавства у зв’язку із запровадженням електронного реєстру листків непрацездатності;
  • забезпечення можливість доступу до сервісів Фонду через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Дія»;
  • надання повноваження КМУ в частині: вирішення питань бюджетної політики Фонду соцстраху, затвердження порядку відчуження майна, нормативно-правових актів, що регулюють правовідносини, пов’язані із виконанням завдань і функцій Фонду, а також призначення та звільнення директора виконавчої дирекції Фонду;
  • надання повноваження Мінсоцполітики щодо: внесення Уряду пропозицій стосовно призначення та звільнення директора виконавчої дирекції Фонду; погодження призначення та звільнення директором його заступників і керівників управлінь виконавчої дирекції фонду; внесення в порядку державного нагляду подань відповідному суб’єкту призначення щодо звільнення зазначених посадових осіб;
  • визначити ФСС юридичною особою публічного права;
  • запровадження електронної взаємодії Фонду з державними електронними ресурсами через національну систему електронної взаємодії «Трембіта» з метою одержання інформації, необхідної для призначення та контролю страхових виплат (проектом акта, наразі, додатково передбачається встановити обмін інформацією із 10 реєстрами та системами).

 

Допомога на поховання

Згідно тексту законопроекту допомога на поховання, як і зараз, надаватиметься застрахованій особі у разі смерті членів сім’ї застрахованої особи. 

Проте така допомога не надаватиметься у разі смерті членів сім’ї, які мали самостійні джерела засобів до існування (одержували заробітну плату, пенсію тощо)! 

Це досить цікаво, адже зараз така допомога компенсує (хоча б і частково) витрати на поховання людини, незалежно від того, чи були в такої людини кошти, щоб її поховати, чи ні.  Різниця лише в тому, який Фонд фінансує цю допомогу – для працівників – ФСС, для пенсіонерів – ПФУ, для безробітних – ФБ тощо. 

Крім цього, законопроектом пропонується, щоб розмір допомоги на поховання визначався правлінням Фонду (починаючи з 1 січня 2022 року), і  щороку збільшувався на показник росту індексу споживчих цін, що враховується під час формування Державного бюджету України на відповідний рік.

 

Види страхових виплат

Змінами пропонується у ст. 36 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» встановити наступні види страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку. Тобто, існуючий перелік таких виплат – оновити: 

1) щомісячна страхова виплата:

  • потерпілому у вигляді компенсації втраченого заробітку (або відповідної його частини) залежно від ступеня втрати професійної працездатності; 
  • особам, які мають право на виплати у разі смерті потерпілого;
  • дитині, яка народилася з інвалідністю внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності;

2) одноразова страхова виплата:

  • потерпілому у разі стійкої втрати професійної працездатності;
  • кожній особі, яка має право на страхові виплати в разі смерті потерпілого, та кожному з батьків потерпілого; 
  • сім’ї потерпілого;

3) відшкодування страхових витрат на медичну та соціальну допомогу;

4) допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

При цьому, щомісячні страхові виплати підлягатимуть перерахуванню щороку з 1 березня на коефіцієнт, що враховує показники зростання споживчих цін та середньої заробітної плати (доходу) в Україні.

Набрання чинності законопроектом, у разі його прийняття, передбачено з 1 січня 2022 року.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»