• Посилання скопійовано

Для мешканців Криму: добровільна сплата ЄСВ

На сайті Мінфіну з’явився проект порядку добровільної сплати ЄВ на загальнообов’язкове державне соціальне страхування платниками єдиного внеску із місцезнаходженням (місцем проживання) на тимчасово окупованій території України

Для мешканців Криму: добровільна сплата  ЄСВ

На офіційному веб-сайті Мінфіну було розміщено проект постанови КМУ, який розроблено з метою реалізації права на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування платниками із місцезнаходженням на тимчасово окупованій території України.

Нагадаємо, що тимчасово окупованою територією вважається:

1) сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій;

2) внутрішні морські води і територіальне море України навколо Кримського півострова, територія виключної (морської) економічної зони України вздовж узбережжя Кримського півострова та прилеглого до узбережжя континентального шельфу України, на які поширюється юрисдикція органів державної влади України відповідно до норм міжнародного права, Конституції та законів України;

3) надра під територіями, зазначеними вище, і повітряний простір над цими територіями.

Пунктом 9-3 Закону №2464 (який було внесено 01 липня 2021 року Законом №1617-ІХ) передбачається, що на час дії особливого правового режим на тимчасово окупованій території України діють наступні звільнення:

  • зупиняється застосування до платників єдиного внеску із місцезнаходженням (місцем проживання) на тимчасово окупованій території України, заходів впливу та стягнення, а також відповідальність передбачені законом №2464;
  • платники єдиного внеску із місцезнаходженням (місцем проживання) на тимчасово окупованій території України звільняються від виконання обов’язків, визначених ст. 6 Закону №2464, зокрема обов’язку сплати ЄВ та подання звітності.

Однак, даним пунктом передбачено і можливість таких осіб на добровільну сплату єдиного внеску у порядку, визначеному КМУ.

В зв’язку з цим, проектом постанови пропонується затвердити порядок, яким визначається механізм такої добровільної сплати ЄСВ. З текстом запропонованого порядку можна ознайомитись за посиланням.

 

Що передбачає проект порядку?

Запропонованим порядком передбачається механізм добровільної сплати ЄСВ:

  • платниками єдиного внеску із місцезнаходженням (місцем проживання) на тимчасово окупованій території України;
  • громадянами України із місцем проживання на тимчасово окупованій території України.

Тобто, окремо передбачається порядок добровільної сплати і суб’єктами господарювання, і громадянами. 

При цьому, право на добровільну сплату ЄСВ громадянами (фізособами) надається за умови:

  • досягнення 16-річного віку;
  • відсутності трудових відносин з роботодавцями (маються на увазі роботодавці з неокупованої території України);
  • не є підприємцями, в тому числі платниками ЄП (теж йдеться про тих підприємців, які наявні в українському Єдиному реєстрі);
  • мають місце проживання на тимчасово окупованій території України.

Для реалізації права на добровільну сплату ЄСВ, вони подають відповідну заяву про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування до будь якого податкового органу на іншій території України (вимоги щодо подання заяви за основним місцем проживання, до таких осіб не застосовуються).

Платники ЄСВ, які прийняли рішення про добровільну сплату зобов’язані:

  • своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати ЄСВ до податкового органу за основним місцем обліку у встановленому розмірі;
  • на підставі обчислених та сплачених сум ЄСВ подавати звітність у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до податкового органу за основним місцем обліку у встановлені ПКУ строки.

Разом з цим, до таких добровільних платників ЄСВ продовжують не застосовуватись норми ст. 25 і 26 Закону №2464 (щодо відповідальності, заходів впливу та стягнення). Тобто, з одного боку, добровільний платник бере на себе певні обов’язки. А з іншого – покарати його за невиконання штрафом або пенею податківці або ПФУ не зможуть. Втім, не виключено, що це може призвести до розірвання договору про добровільне страхування. 

А слід враховувати, що добровільно сплачені кошти з єдиного внеску поверненню не підлягають, крім надміру або помилково сплачених коштів. Повернення помилково або надміру сплачених коштів єдиного внеску здійснюється на рахунки, відкриті на іншій території України.

Якщо ж такими особами буде змінено місцезнаходження (місця проживання) з тимчасово окупованої території України на іншу територію України, то дія передбачених норм припиняється. Відповідно, з місяця переїзду такі особи сплачуватимуть ЄСВ на загальних підставах.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»