• Посилання скопійовано

Як платять ЄСВ в 2021 році фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність?

Розглянемо роз’яснення податківців щодо порядку сплати ЄСВ за себе особами, які провадять незалежну професійну діяльність. Особливо нас цікавлять місяці, у яких дохід (прибуток) був менше мінімальної бази для нарахування ЄСВ або взагалі відсутній!

Як платять ЄСВ в 2021 році фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність?

Коментар до ІПК від 15.11.2021 р. №4336/ІПК/99-00-04-03-03-06

За загальним правилом, згідно з п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону №2464 єдиний внесок для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому застосовується ставка ЄСВ 22%.

Сума місячного ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. Нагадаємо, що розмір мінімального страхового внеску на місяць дорівнює добутку мінімальної заробітної плати встановленої на місяць та ставки податку - 22%.

Тобто у 2021 році мінімальний страховий внесок становить:

Період 2021 року

Мінімальна заробітна плата, грн

Мінімальний страховий внесок, грн

січень – листопад

6000,00

1320,00

грудень

6500,00

1430,00

Саме таку суму, як наголошують податківці в ІПК від 15.11.2021 р. №4336/ІПК/99-00-04-03-03-06, мають сплатити фізособи-«незалежники» у 2021 році за місяць, у разі, якщо в такому місяці дохід (прибуток) отримано у розмірі меншому за мінімальну заробітну плату.

 

А якщо доходу не було зовсім?

З 01.01.2021 р. відповідно до Закону №592-IX від 13.05.2020 р. набула чинності норма, яка передбачає, що особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, і не отримувала дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Ось це «має право» означає, що платник податку за такі місяці може і не визначати базу нарахування ЄСВ – таким чином і реалізується мета змін передбачених Законом №592-ІХ щодо усунення дискримінації за колом платників податку. Підтверджувало таке право і ГУ Пенсійного фонду України у Вінницькій області у своєму роз’ясненні.

Що ж до згадки про мінімальний страховий внесок, то вона стосується того випадку, коли платник податку все ж таки прийме рішення добровільно визначити базу нарахування ЄСВ за місяць, в якому не було отримано доходу (прибутку).

Зауважимо, що у разі, якщо фізособа-«незалежник» не сплатить за певний місяць ЄСВ за себе, то такий період не буде включено до її страхового стажу.

Також нагадаємо, що особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який він сплачується. Тобто за IV квартал 2021 року (жовтень-грудень) така особа має сплатити ЄСВ до 20 січня 2022 року (граничний день сплати – 19 січня).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»