• Посилання скопійовано

Страховий стаж при частковій сплаті ЄСВ

Розгляньмо, чи впливає на відображення в додатку 1 об’єднаної звітності часткова сплата ЄСВ до бюджету

Страховий стаж при частковій сплаті ЄСВ

ЄСВ перераховано в бюджет менше, ніж було нараховано

Компанія перерахувала за лютий і березень 2022 року ЄСВ у меншій сумі, ніж було нараховано, але в додатку 1 об’єднаної звітності за I квартал зазначена сума ЄСВ, яка відповідає даним бухобліку. Які наслідки подання такої інформації у звіті?

Відображення суми ЄСВ, яка відповідає даним бухобліку (нарахування щодо кожного працівника окремо) в додатку 1 об’єднаної звітності за I квартал є правильним. Адже і в самому податковому розрахунку, і в додатку 1, які стосуються безпосередньо ЄСВ, ми відображаємо лише нараховані, а не сплачені суми!

Щодо сплати ЄСВ у меншій сумі, ніж відображено у звіті, то згідно з п. 9-21 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ в редакції Закону №2120 тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, не застосовуються.

Крім того, відповідно до п. 9-22 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Тобто штрафні санкції за несвоєчасне перерахування ЄСВ на час дії воєнного стану та трьох місяців після його скасування не застосовуватимуться. Проте роботодавцю однаково доведеться виконати свої зобов’язання перед бюджетом.

Крім того, недоплата ЄСВ може призвести до проблем при виплаті зарплати працівникам. Адже під час війни банки, як і раніше, контролюють своєчасність і повноту сплати ЄСВ, нарахованого на зарплати працівників.

Банки, як і раніше, приймають від роботодавців платіжні доручення та інші розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які нараховується єдиний внесок, та здійснюють видачу (перерахування) зазначених коштів лише за умови одночасного подання платником розрахункових документів про перерахування коштів для сплати відповідних сум ЄСВ або документів, що підтверджують фактичну сплату таких сум відповідно до Порядку №453.

 

Часткове перерахування ЄСВ і страховий стаж працівників

Компанія в додатку 1 об’єднаної звітності за I квартал 2022 року в лютому і березні відобразила часткове перерахування необхідної суми ЄСВ у розрізі працівників. Чи буде зараховано в цьому випадку страховий стаж працівникам за ці місяці? Якщо компанія у майбутньому доперерахує необхідну суму ЄСВ за лютий і березень 2022 року і подасть уточнювальний звіт, страховий стаж буде зараховано працівникам за зазначений період?

Нагадаємо, що страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою за мінімальний страховий внесок.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ, мінімальний страховий внесок – сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Тому якщо відображена сума ЄСВ у додатку 1 об’єднаної звітності зазначена у розмірі, не меншому від мінімального страхового внеску, то відповідний місяць повністю зараховується до страхового стажу.

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою за мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення відповідної доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою за мінімальний страховий внесок.

Отже, якщо компанія доплатить відповідну суму ЄСВ за лютий та березень 2022 року до розміру мінімального страхового внеску за кожного працівника та подасть об’єднану звітність з типом «Уточнююча», то ці місяці зарахуються працівникам до страхового стажу як повні місяці.

***

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»