• Посилання скопійовано

ФОП не сплачує ЄСВ під час війни: які наслідки?

Через війну ФОПам дозволили не сплачувати ЄСВ. Але у разі його несплати підприємці не набувають страхового стажу

ФОП не сплачує ЄСВ під час війни: які наслідки?

У період дії воєнного стану ФОПам дозволили не сплачувати ЄСВ. Чи буде нараховуватись страховий стаж?

ПФУ відповідає: ні. Якщо підприємець не сплачує єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ), він не набуває страхового стажу.

Довідково:

Відповідно до статті 24 Закону України від 09.07.2003 № 1058 “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, cтраховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески.

 

Від редакції: З 1 березня через війну підкоригувані правила сплати ЄСВ.

ФОПи–«єдинники» (так само, як ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року.

Відповідно до Закону про ЄСВ платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому відповідно єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Це також не позбавляє права добровільно сплачувати ЄСВ за себе та зазначати суми такого ЄСВ в декларації з метою отримання страхового стажу. Про це ми писали тут та тут

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»