• Посилання скопійовано

Як підтвердити право користування сільгоспугіддями

<>iЯк сільськогосподарський товаровиробник може підтвердити право користування сільгоспугіддями, якщо в державному земельному кадастрі немає відомостей про договори оренди цих сільгоспугідь (земельних ділянок, земельних часток (паїв), якими користується таке підприємство, і, відповідно, чи включається виручка від реалізації продукції, вирощеної на таких угіддях, до складу виручки від реалізації продукції власного виробництва?

Підпунктом 14.1.235 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу визначено, що сільськогосподарський товаровиробник -- юридична особа незалежно від організаційно-правової форми, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням і виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках і водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власно виробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання.

Об’єктом обкладення ФСП для сільськогосподарських товаровиробників є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому в користування, у тому числі на умовах оренди (ст. 302 Податкового кодексу).

Тимчасовим порядком №174 встановлено, що власники (користувачі) земельних ділянок можуть отримати витяг з державного реєстру, звернувшись до структурних підрозділів Центру державного земельного кадастру.

Згідно з п. 308.4 ст. 308 Податкового кодексу дохід сільськогосподарського товаровиробника, отриманий від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки (крім підакцизних товарів, за винятком виноматеріалів виноградних (коди згідно з УКТ ЗЕД 2204 29 -- 2204 30), вироблених на підприємствах первинного виноробства для підприємств вторинного виноробства, які використовують такі виноматеріали для виробництва готової продукції), включає доходи, отримані, зокрема, від реалізації продукції рослинництва, виробленої (вирощеної) на угіддях, які належать сільськогосподарському товаровиробнику на праві власності або надані йому в користування, а також продукції рибництва, виловленої (зібраної), розведеної, вирощеної у внутрішніх водоймах (озерах, ставках і водосховищах), та продуктів її переробки на власних підприємствах або орендованих виробничих потужностях.

Отже, підтвердження розміру площ сільськогосподарських угідь, що перебувають у власності сільськогосподарського виробника або надані йому в користування, у тому числі на умовах оренди, здійснюється відповідними органами державних земельних ресурсів за місцем розташування земельної ділянки.

Виручка від реалізації продукції, вирощеної на земельних ділянках, земельних частках (паях), угіддях, без наявності підтвердних документів щодо права власності та/або користування земельними ділянками, не включається до складу виручки від реалізації продукції власного виробництва.

Рубрика: Право і відповідальність/Оскарження

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оскарження»