• Посилання скопійовано

ДПСУ — про оскарження анулювання реєстрації платників ПДВ за ініціативою податкового органу

Лист ДПСУ від 13.06.2012 р. №16393/7/10-1417/3381

ДПСУ в листі від 13.06.2012 р. №16393/7/10-1417/3381 проаналізувала судові рішення за позовами платників податків до органів податкової служби, пов'язаних з анулюванням реєстрації платників ПДВ, і зазначила таке.
Підприємство, не згідне з рішенням органу ДПС про анулювання реєстрації платника ПДВ, має право на звернення до адміністративного суду або до органу податкової служби вищого рівня з відповідною скаргою.
Тільки після набрання судовим рішенням законної сили або прийняття податковим органом рішення про скасування раніше прийнятого рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ такі рішення з копіями відповідних документів надходять до центрального органу податкової служби для розгляду і внесення відповідних змін до Реєстру платників ПДВ.
Таким чином, необхідною умовою для внесення ДПСУ до Реєстру запису про скасування анулювання реєстрації є отримання належним чином засвідченої копії рішення суду, яким скасовано рішення відповідного податкового органу про анулювання реєстрації платника ПДВ, або рішення податкового органу про скасування анулювання реєстрації платника ПДВ.
Виходячи з приписів КАСУ, зокрема можливості захисту лише порушених прав, свобод та інтересів, належним способом захисту порушеного права на першому етапі є подання позову до податкового органу, яким було прийнято відповідне рішення, з вимогою про його скасування.
Всупереч викладеному деякі платники податків, посилаючись на ту обставину, що правовим наслідком прийняття оскаржуваного рішення про анулювання реєстрації ПДВ стало вилучення підприємства з Реєстру платників ПДВ, вважають, що захист порушених прав буде неповним у разі тільки задоволення позовної вимоги про скасування рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ. Виходячи з цього вони вимагають додатково захистити порушене право шляхом зобов'язання податкового органу внести до Реєстру записи про скасування анулювання реєстрації платника ПДВ.
Така позиція є помилковою, враховуючи, що обов'язок зі здійснення дій з внесення до Реєстру запису про скасування анулювання реєстрації у ДПСУ виникає лише після набрання чинності відповідним рішенням суду та його отримання. До цього моменту позовна вимога про внесення запису про скасування анулювання реєстрації платника ПДВ є передчасною і такою, що не підлягає задоволенню, бо на час розгляду справи немає підстав вважати, що відповідне рішення не буде виконано податковим органом добровільно.
Також автори листа звернули увагу на необгрунтованість позовних вимог щодо поновленню свідоцтва платника ПДВ з моменту початку його дії.
У разі скасування рішення про анулювання реєстрації, якщо інше не визначено судовим рішенням, податковий орган видає платникові ПДВ нове свідоцтво (за новим номером) замість старого. При цьому дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою початку дії нового й анулювання старого свідоцтв є дата внесення відповідного запису до Реєстру.
Якщо на дату скасування рішення про анулювання реєстрації особа зареєстрована платником ПДВ повторно, податковий орган видає платникові ПДВ нове свідоцтво (за новим номером) замість старого у такому самому порядку, як і при перереєстрації. При цьому дата повторної реєстрації платником ПДВ змінюється на дату попередньої реєстрації платником ПДВ, а дата анулювання останнього свідоцтва попередньої реєстрації — на дату почала дії першого свідоцтва повторної реєстрації.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Право і відповідальність/Оскарження

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оскарження»