• Посилання скопійовано

При поданні скарги за довіреністю засвідчувати довіреність у нотаріуса не треба

Від імені суб'єкта підприємницької діяльності — фізичної особи подається скарга до податкової інспекції вищого рівня на податкове повідомлення-рішення (за дорученням). Чи обов'язково додавати до скарги нотаріально засвідчену копію довіреності, чи достатньо просто додати копію довіреності?

Порядок оскарження податкових повідомлень-рішень визначено ст. 56 ПКУ та Положенням про порядок подання та розгляду скарг платників податків органами державної податкової служби (затверджено наказом ДПАУ від 23 грудня 2010 року №1001 та зареєстровано у Міністерстві юстиції України 6 січня 2011 року за №10/18748). Підпунктом «ґ» п. 4 Положення про порядок подання та розгляду скарг платників податків органами державної податкової служби (затверджено наказом ДПАУ від 23 грудня 2010 року №1001 та зареєстровано у Міністерстві юстиції України 6 січня 2011 року за №10/18748) передбачено, що у скарзі має бути зазначено, зокрема, підпис фізичної особи — платника податку, а для юридичної особи — платника податку — підпис керівника або особи, яка виконує обов’язки керівника юридичної особи — платника податку. Якщо скарга в інтересах фізичної особи — платника податку або юридичної особи — платника податку подається її представником, то до скарги долучається копія довіреності, оформленої відповідно до вимог законодавства. Згідно з ч. 3 ст. 244 Цивільного кодексу довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Частиною 1 ст. 245 Цивільного кодексу встановлено, що форма довіреності повинна відповідати формі, в якій згідно із законом має вчинятися правочин. А згідно з ч. 1 ст. 209 Цивільного кодексу правочин, вчинений у письмовій формі, підлягає нотаріальному посвідченню лише у випадках, установлених законом або домовленістю сторін. Враховуючи вищевикладене, ст. 56 ПКУ та Положенням про порядок подання та розгляду скарг платників податків органами державної податкової служби не передбачено додавання до скарги нотаріально засвідченої копії довіреності.

Джерело: ДФС в Одеській області

Рубрика: Право і відповідальність/Оскарження

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оскарження»