• Посилання скопійовано

Видача виконавчого листа за рішенням третейського суду не оскаржується, на відміну від самого рішення

ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ листом від 27.09.2012 р. №10-1385/0/4-12 дає відповідь на питання щодо оскарження видачі виконавчого листа.

Виконання рішення третейських судів має свої особливості. Наразі розглядаємо ситуацію за ЦПК — рішення третейського суду направляється до суду загальної юрисдикції, який постановляє ухвалу або про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення, або про відмову у його видачі.
Проте з огляду на приписи ст. 389-11 ЦПК постають запитання: чи можна оскаржити в апеляційному порядку:

  1.  Ухвалу про видачу виконавчого листа, якщо сторона не згідна з таким рішенням?
  2.  Ухвалу про відмову у видачі виконавчого листа?

ВССУ у коментованому листі відповідає на ці запитання і звертає увагу на таке.
Системний аналіз частин 4 — 6 ст. 389-11 ЦПК свідчить про те, що:

  1. апеляційному оскарженню підлягає лише ухвала суду про відмову у видачі виконавчого листа;
  2. ухвала суду про видачу виконавчого листа направляється сторонам протягом п'яти днів з дня її постановлення.

Надалі суд зазначає те, що в разі, якщо сторона таки оскаржила ухвалу суду про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду, суддя апеляційного суду (а не суд першої інстанції) повертає апеляційну скаргу на підставі статей 292, 389-11 ЦПК, яка може бути оскаржена в касаційному порядку (ч. 6 ст. 297 ЦПК).
Особа, яка не згідна з ухвалою про примусове виконання рішення третейського суду, не позбавлена права звернутися до компетентного суду з позовом про скасування рішення третейського суду. У разі задоволення її позову це буде підставою для подання заяви про визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню (п. 28-1 ч. 1 ст. 293 ЦПК).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Оскарження

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оскарження»