• Посилання скопійовано

Мінфін удосконалить процедуру адміністративного оскарження для платників податків

Оприлюднено проект змін до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами

Мінфін удосконалить процедуру адміністративного оскарження для платників податків

Мінфін оприлюднив до обговорення проект наказу "Про затвердження Змін до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами" (завантажити).

В чому суть?

Для того щоб підвищити прозорість та ефективність процесу розгляду скарг, Мінфін пропонує удосконалити процедуру оскарження платниками податків рішень органів ДФС.

Що це дасть?

Функціонування цього механізму мінімізує кількість судових спорів, а відповідно, витрати платників та держави в судовому процесі. Це також підвищить прозорість розгляду скарг, а також гарантуватиме реалізацію прав платників податків.

Додаткова інформація:

Прозорість процесу гарантується правом платника податків:

• заявляти клопотання про:

- відкритий розгляд скарги;

- присутність під час розгляду скарги за участю платника податків представників засобів масової інформації;

• здійснювати технічну фіксацію засідання за допомогою фото-, відеозйомки, звукозапису;

• ознайомлюватись із матеріалами перевірки та адміністративного оскарження в електронній та письмовій формі, робити з них копії, виписки за допомогою технічних засобів.

При цьому контролюючий орган нижчого рівня зобов'язаний надіслати до контролюючого органу вищого рівня (що розглядає скаргу), в електронній або письмовій формі всі документи, що стосуються розгляду скарги. Це позбавить платників необхідності “шукати” матеріали справи по різним інстанціям розгляду скарги в ДФС. 

Важливим є запровадження додаткових інструментів гарантування об’єктивності розгляду скарги:

- у розгляді скарги тепер мають право приймати участь представники Мінфіну, Державної регуляторної служби, Уповноважений з питань підприємництва при ДФС та представники Ради бізнес-омбудсмена;

- крім того, позиція таких осіб та мотиви не врахування такої позиції (якщо вона не була врахована) повинні бути вказані у рішенні за результатами розгляду скарги. 

Окрім більш зваженого підходу до прийняття рішень в ДФС, така зміна також посилить позиції платників податків при подальшому судовому розгляді спору. 

Надсилайте Ваші слушні зауваження та ініціативи на електронну пошту: mdygun@minfin.gov.ua.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Право і відповідальність/Оскарження

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оскарження»