• Посилання скопійовано

Мінфін розповів про удосконалену процедуру адміноскарження для платників податків

25 листопада набрав чинності наказ Мініфіну № 849 щодо Порядку оформлення і подання скарг платників податків та їх розгляду органами ДФС

Мінфін розповів про удосконалену процедуру адміноскарження для платників податків

Як повідомляє Мінфін, головна мета цих змін - зробити співпрацю ДФС та платників податків максимально відкритою та ефективною. 

В чому суть?

Для того щоб підвищити прозорість та ефективність процесу розгляду скарг, Мінфін запропонував удосконалити процедуру оскарження платниками податків рішень органів ДФС.

 

Що це дає?

Функціонування цього механізму підвищить довіру платників до процедури апеляційного оскарження, зменшить кількість судових спорів, а відповідно, витрати платників та держави в судовому процесі. Це також підвищить прозорість розгляду скарг, а також гарантуватиме реалізацію прав платників податків.

"Думаю, що удосконалення процедури адміністративного оскарження для платників податків є одним із важливих кроків щодо покращення співпраці ДФС та платників податків. Цей наказ підвищить довіру платників до процедури апеляційного оскарження та покращить якість такої процедури", - зазначила з цього приводу радник Міністра Яна Бугрімова. 

 

Додаткова інформація:

Прозорість процесу гарантується правом платника податків:

• заявляти клопотання про:

- відкритий розгляд скарги;

- присутність під час розгляду скарги за участю платника податків представників засобів масової інформації;

• здійснювати технічну фіксацію засідання за допомогою фото-, відеозйомки, звукозапису;

• ознайомлюватись із матеріалами перевірки та адміністративного оскарження в електронній та письмовій формі, робити з них копії, виписки за допомогою технічних засобів.

При цьому контролюючий орган нижчого рівня зобов'язаний надіслати до контролюючого органу вищого рівня (що розглядає скаргу), в електронній або письмовій формі всі документи, що стосуються розгляду скарги. Це позбавить платників необхідності “шукати” матеріали справи по різним інстанціям розгляду скарги в ДФС. 

Важливим є запровадження додаткових інструментів гарантування об’єктивності розгляду скарги:

- у розгляді скарги тепер мають право приймати участь представники Мінфіну, Державної регуляторної служби та представники Ради бізнес-омбудсм ена;

- крім того, позиція таких осіб та мотиви не врахування такої позиції (якщо вона не була врахована) повинні бути вказані у рішенні за результатами розгляду скарги.

Докладно про оновлений порядок оформлення і подання скарг платниками податків читайте тут>>

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Право і відповідальність/Оскарження

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оскарження»