• Посилання скопійовано

Рішення ДПС про сплати недоїмки з ЄСВ будемо оскаржувати за новим порядком

Мінфін пропонує викласти у новій редакції Порядок розгляду контролюючими органами скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати ЄСВ та на рішення про нарахування пені та накладення штрафу

Рішення ДПС про сплати недоїмки з ЄСВ будемо оскаржувати за новим порядком

12 травня 2021 року Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 09 грудня 2015 №1124». Ним викладено у новій редакції:

  • Порядок розгляду контролюючими органами скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та на рішення про нарахування пені та накладення штрафу (завантажити);
  • форму Рішення про залишення скарги без розгляду (додаток 1 до Порядку)  (завантажити);
  • форму Рішення про результати розгляду скарги (додаток 2 до Порядку) (завантажити);

Таким чином Порядок приводиться у відповідність до вимог Закону №465-ІХ та Закону № 2464-VI.

Нагадаємо, що Законом №465-ІХ внесено зміни до Закону про ЄСВ в частині уточнення порядку направлення вимоги про сплату недоїмки з єдиного внеску, порядку і строків розгляду податковим органом скарги платника єдиного внеску. Зокрема, у новій редакції було викладено абзац сьомий частини 4 ст. 25  Закону про ЄСВ. За ним:

  • податковий орган, який розглядає скаргу платника єдиного внеску, зобов'язаний прийняти вмотивоване рішеня та та надіслати його платнику єдиного внеску протягом 20 календарних днів з дня отримання скарги на адресу платника єдиного внеску поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку;
  • керівник (його заступник або уповноважена особа) податкового органу може прийняти рішення про подовження строку розгляду скарги платника єдиного внеску понад встановлений строк, але не більше 60 календарних днів, та письмово повідомити про це платника єдиного внеску до закінчення 20-денного строку;
  • якщо вмотивоване рішення за скаргою платнику єдиного внеску не надсилається протягом 20-денного строку або протягом строку, подовженого за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) податкового органу, така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника єдиного внеску з дня, наступного за останнім днем закінчення строків.

Отже, строк розгляду скарги скорочено з 30 до 20 календарних днів, передбачено можливість продовження строку розгляду до 60 днів та визначено, з якої дати скаргу вважають задоволеною на користь платника ЄСВ у зв'язку із закінченням строку її розгляду. 

З огляду на це й потребує змін Порядок розгляду контролюючими органами скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та на рішення про нарахування пені та накладення штрафу.

У разі затвердження наказу він набере чинності через 10 днів з дня офіційного опублікування. Наразі ж зауваження та пропозиції до змісту проєкту можна надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього оголошення за адресами:

  • Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, e-mail: doroshkova@minfin.gov.ua, o.kushch@tax.gov.ua
  • Державна регуляторна служба України, 01001, м. Київ-11, вул. Арсенальна, 9/11, e-mail: inform@dkrp.gov.ua.***

    УВАГА!
    Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Оскарження

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оскарження»