• Посилання скопійовано

Як повернути гроші за товар, який не підходить?

Якщо ви купили якісний товар, а згодом зрозуміли, що він вам не потрібний, не хвилюйтеся. У більшості випадків товар можна повернути назад до магазину.

1. Назвіть правильну причину повернення. За законом ви можете обміняти на аналогічний товар або повернути непродовольчий товар належної якості, тобто такий, що не має дефектів, протягом 14 днів після його придбання, не враховуючи дня купівлі. Обмінювати і здавати якісні товари можна і за відсутності чека (ст. 25 Закону «Про захист прав споживачів», далі ? Закон). Головне, правильно сформулюйте причину повернення: товар не підійшов за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або комплектацією. Якщо ви наполягатимете на будь-якій іншій причині, продавець має право вам відмовити.
2. Ще одне правило обміну і повернення речей належної якості: товар не був у вжитку; збережено первинний товарний вигляд виробу, ярлики. Наприклад, якщо ви хоча б один раз взули чоботи і пройшлися вулицею, товар вважається вживаним і магазин має право відмовити в заміні й поверненні грошей за взуття, яке не підійшло. Також якщо ви відірвали всі ярлики з недавно купленого костюма і під час примірки виявили, що він вам завеликий, обміняти костюм вже не вийде.
3. Правила обміну. Продавець спочатку запропонує вам аналогічний товар для заміни. І лише якщо в магазині не знайдеться варіанта, що вам підходить, можна наполягати на поверненні грошей. За законом на повернення витрачених коштів за якісний товар, який вам не підійшов, магазин має три дні. Якщо гроші за товар вам обіцяють повернути не відразу, зажадайте від продавця накладну або інший документ, що доводить, що ви вже повернули товар продавцеві.
4. Роблячи покупки, майте на увазі, що не всякий товар можна повернути продавцеві. Перелік якісних товарів, що не підлягають обміну і поверненню, затверджується урядом Російської Федерації. Це лікарські препарати, предмети особистої гігієни, парфюмерно-косметичні товари, меблі, автомобілі, вироби з дорогоцінних металів, постільна білизна, електротовари. Якщо ви маєте намір обміняти золоті прикраси, куплені у подарунок, але неправильно підібрані, то, на жаль, цей товар обміняти або повернути не вийде. Так само як і книгу, куплену в магазині.
Перелік якісних товарів, що не підлягають обміну і поверненню:
1. Товари для профілактики і лікування захворювань у домашніх умовах (предмети санітарії і гігієни з металу, гуми, текстилю й інших матеріалів, інструменти, прилади й апаратура медичні, засоби гігієни порожнини рота, лінзи для окулярів, предмети для догляду за дітьми), лікарські препарати.
2. Предмети особистої гігієни (зубні щітки, гребінці, шпильки, бігуді для волосся, парики, шиньйони й інші аналогічні товари).
3. Парфумерно-косметичні товари.
4. Текстильні товари (бавовняні, льняні, шовкові, шерстяні та синтетичні тканини, товари з нетканих матеріалів типу тканин — стрічки, тасьма, мереживо тощо); кабельна продукція (дроти, шнури, кабелі); будівельні й опоряджувальні матеріали (лінолеум, плівка, килимові покриття тощо) та інші товари, що відпускаються на метраж.
5. Швейні та трикотажні вироби (вироби швейні та трикотажні білизняні, вироби панчішно-шкарпеткові).
6. Вироби й матеріали, що контактують з харчовими продуктами, з полімерних матеріалів, зокрема для разового використання (посуд і приладдя столові й кухонні, ємкості та пакувальні матеріали для зберігання і транспортування харчових продуктів).
7. Товари побутової хімії, пестициди й агрохімікати.
8. Меблі побутові (меблеві гарнітури й комплекти).
9. Вироби з дорогоцінних металів, із дорогоцінного каміння, із дорогоцінних металів зі вставками з напівдорогоцінного і синтетичного каміння, ограноване дорогоцінне каміння.
10. Автомобілі та мотовелотовари, причепи і номерні агрегати до них; мобільні засоби малої механізації сільськогосподарських робіт; прогулянкові судна та інші плавзасоби побутового призначення.
11. Технічно складні товари побутового призначення, на які встановлено гарантійні терміни (верстати металоріжучі та деревообробні побутові; електропобутові машини та прилади; побутова радіоелектронна апаратура; побутова обчислювальна та розмножувальна техніка; фото- та кіноапаратура; телефонні апарати й факсимільна апаратура; електромузичні інструменти; іграшки електронні, побутове газове устаткування і пристрої).
12. Цивільна зброя, основні частини цивільної і службової вогнепальної зброї, патрони до неї.
13. Тварини і рослини.
14. Неперіодичні видання (книги, брошури, альбоми, картографічні та нотні видання, аркушеві книговидання, календарі, буклети, видання, відтворені на технічних носіях інформації).

Джерело: Delfi.ua

Рубрика: Право і відповідальність/Захист прав споживачів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Захист прав споживачів»