• Посилання скопійовано

Нардепи пропонують посилити захист прав споживачів

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону №10315 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав споживачів»

Нардепи пропонують посилити захист прав споживачів

21 травня 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №10315 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав споживачів». Ним пропонується внести зміни до Господарського кодексу України (ГКУ) та Закону «Про захист прав споживачів» (далі – Закон).

Як зазначено у пояснювальній записці, метою цих змін є:

  • по-перше, приведення у відповідність окремих положень зазначених нормативно-правових актів між собою;
  • по-друге, вдосконалення положень законодавства щодо прав споживачів у зв’язку із практикою зловживань на ринку з боку виробників та продавців продукції. 

Для цього пропонується:

1. виключити пункт 2 частини 1 статті 39 ГКУ. Адже із внесенням у 2016 році змін до статті 11 Закону та з урахуванням поступової перебудови економіки України зникає потреба збереження у ГКУ права споживачів на гарантований рівень споживання. Крім того, на сьогодні, зміст права на гарантований рівень споживання не закріплено в законодавстві, так як це виявився анахронізм в умовах руху економіки в напряму до вільного ринку.

2. внести зміни та доповнення до статті 15 Закону, якою визначено права споживача на інформацію про продукцію. Зокрема, пропонується встановити наступне:

  • споживач має право на одержання не тільки необхідної, доступної, достовірної та своєчасної, а й повної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору;
  • у разі виявлення недостовірної інформації про продукцію (якщо вона не шкодить життю, здоров'ю або майну споживача) виробник (продавець) протягом двох робочих днів (на сьогодні Законом передбачений тиждень) має вилучити цю продукцію з продажу та привести інформацію про неї до відповідності;
  • виробник продукції зазначатиме не строк придатності, а кінцевий строк придатності, що відповідає усталеній світовій практиці, а також безпосереднє місце виробництва продукту. На думку законотворців, зазначення лише країни реєстрації бренду продукту часто може вводити покупців в оману з приводу якості продукції;
  • поруч із ціною товару за одну упаковку також має обов’язково зазначатися інформація про вартість такого товару за одиницю вимірювання у кілограмах чи літрах. 

У разі прийняття цей Закон набере чинності через 3 місяці з дня наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Захист прав споживачів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Захист прав споживачів»