• Посилання скопійовано

Фізичні особи можуть купувати і продавати борги один одного

Громадянин може продати борг, але для цього потрібні розписка і правильно оформлений договір, розповідає юрист Сергій Алексєєв

Цивільний кодекс України дозволяє фізособі продати або купити борг іншої фізособи. Про це розповів Сергій Алексєєв (на фото), керуючий партнер юридичної компанії «Алексєєв, Боярчуков і партнери», відповідаючи на запитання читача у рамках проекту Консультації.

Борг продати можливо. Так звана купівля-продаж боргів у праві кваліфікується як відступлення права вимоги та регулюється ст. ст. 512 -- 519 Цивільного кодексу України. Законна передача боргів (як фізосіб, так і юросіб) має декілька особливостей, які слід знати.

По-перше, обов’язково між первинним кредитором (позичальником) та новим кредитором (позичальником) має бути письмовий договір про відступлення права вимоги повернення боргу. Борг, своєю чергою, повинен бути підтверджений оригіналом розписки або тим самим договором позики. При цьому в договорі про відступлення права вимоги обов’язково відступлення, що при підписанні договору, оригінал розписки або договору позики передано новому кредиторові (ст. 513 ЦКУ).

По-друге, первинний кредитор (позичальник) зобов’язаний письмово повідомити свого боржника про відступлення права вимоги за його розпискою (договором позики) новому кредиторові із зазначенням П.І.Б. останнього. Інакше новий кредитор має ризик у зв’язку з тим, що борг може бути повернений первинному кредиторові і таке виконання боржником свого зобов’язання з повернення боргу вважатиметься належним (ч. 2 ст. 516 ЦКУ).

По-третє, боржник має право відмовити у поверненні боргу, якщо йому не надано оригіналу розписки (ст. 517 ЦКУ).

Четверте. Первинний кредитор (позичальник) відповідає перед новим кредитором тільки за недійсність самої розписки, але не відповідає за невиконання боржником свого зобов’язання з повернення боргу, крім випадків, якщо він письмово поручився за боржника перед новим кредитором (ст. 519 ЦКУ).

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»