• Посилання скопійовано

Приватним підприємствам дозволили розривати договори застави

Якщо чоловік (дружина) позичальника не давав дозволу на операції з майном, переданим подружжям до капіталу підприємства, таку угоду може бути розірвано

Конституційний суд дозволив позичальникам оспорювати договори застави, іпотеки і поруки. Для цього співвласникові приватного підприємства досить буде довести, що його чоловік або дружина не давали дозволу на операції з майном, переданим подружжям до капіталу підприємства. Про це повідомляє «КоммерсантЪ-Украина».
Таким чином, ті, хто уклав кредитні договори до кризи, можуть дещо поліпшити своє становище, подавши позов. Цього й побоюються банки, уточнює видання.
Конституційний суд (КС) оголосив вчора, що норму ч. 1 ст. 61 Сімейного кодексу варто розуміти так: «Статутний капітал і майно приватного підприємства є спільною сумісною власністю подружжя». Досі суди керувалися протилежною думкою. Ст. 28 постанови пленуму Верховного суду від 21 грудня 2007 року визначала, що чоловік (дружина), який не є учасником підприємства, має право тільки на розподіл отриманих доходів. Натомість КС, вивчаючи це питання, взяв до уваги ст. 63 Сімейного кодексу, що дає обом членам подружжя рівні права на володіння, використання і розпорядження майном, яке належить їм на праві спільної сумісної власності. А приватне підприємство, засноване одним з подружжя, також є об'єктом права спільної сумісної власності. Це роз'яснення є обов'язковим для виконання і не може бути оскаржене.
На підставі цього роз'яснення будь-які операції з таким майном можуть виявитися неправомірними, попереджають юристи. Більше того, будь-який договір підприємства — на отримання кредиту, передачу майна в заставу або іпотеку, поруки — може бути визнано недійсним, якщо в ньому немає підпису чоловіка (дружини) власника підприємства. «У разі визнання договорів застави, іпотеки або поруки недійсними банк не зможе стягнути майно, якщо позичальник припинить повертати кредит», — пояснює юрист Ростислав Кравець.
Банкіри, своєю чергою, упевнені, що тепер суди почнуть масово отримувати позови про визнання недійсними не тільки кредитних і заставних договорів, але і будь-яких договорів, спрямованих на відчуження майна підприємств.
Найменше захищені банки за договорами, укладеними до 2008 року. У той час на ринку панувала епоха активного кредитування, причому згода подружжя на отримання позик не була потрібна. Всі ці договори тепер треба переглянути. Це може призвести до появи суперечливих судових рішень. «Частина судів визнаватиме недійсними будь-які операції підприємства без письмової згоди чоловіка (дружини) засновника. А частина визнаватиме недійсними тільки операції з майном, яке було внесено засновником до статутного фонду і надалі відчужувалося без згоди другого члена подружжя», — прогнозує начальник департаменту правового забезпечення Єврогазбанку Сергій Федак.

Джерело: ЛIГАБiзнесIнформ

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»