• Посилання скопійовано

Незаконні податкові схеми. Договори комісії та доручення (відео)

Посередницькі операції часто використовуються в податкових схемах. Але не завжди їх застосовують правильно, що загрожує негативними податковими наслідками

Які види договорів відносять до посередницьких?
В першу чергу, це такі види договорів, як договір комісії, доручення, агентський договір.
Як ці угоди допомагають мінімізувати податки?
У посередника (комісіонера, агента, повіреного) є важлива перевага: він може отримувати на банківський рахунок або в касу грошові кошти і не враховувати їх в загальному обсязі доходу з податку на прибуток, а також не враховувати як дохід платника єдиного податку. Йдеться про транзитні кошти.
Коли посередницькі схеми будуть вважатися незаконними?
Незаконною податкової схемою можна вважати схему із застосуванням удаваного посередницького договору, тобто договору, за яким насправді стоїть інша домовленість сторін і інша господарська операція. Приклад удаваного посередництва - це укладення між оптовим постачальником та його покупцем (роздрібним постачальником) договору комісії, тоді як фактична домовленість сторін відповідає договору поставки.
Як визначити удаване посередництво?
Існує багато ознак удаваності договорів комісії, доручення, агентських договорів. Найчастіше зустрічаються такі помилки в оформленні посередницьких договорів:

  • Відсутність однозначних умов договору про винагороду «посередника»;
  • Обов'язок «посередника» оплатити товар постачальнику незалежно від факту реалізації товару третій особі і отримання оплати за такий товар;
  • Відсутність в договорі конкретного переліку юридичних дій, які повинен вчинити «посередник».

Приклади незаконних податкових схем із застосуванням договорів комісії і доручення - дивіться в нашому відео.

Дмитро Гарний, КЦПРБ

Джерело: Киевский центр поддержки и развития бизнеса

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»