• Посилання скопійовано

Чи можна заключити з директором договір про повну матеріальну відповідальність

Договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність може укладатися за наявності одночасно двох умов

Чи можна заключити з директором договір про повну матеріальну відповідальність

Мінсоцполітики у листі від 13.02.2015  р. №149/13/84-15* зазначило, що відповідно до ст. 135-1 КЗпП договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність може укладатися за наявності одночасно двох умов:

1) наявність посади, яку працівник займає, або роботи, котру він виконує, у Переліку №447/24;

2) виконання обов'язків згідно з посадою, виконання роботи згідно з фахом має бути безпосередньо пов'язане зі зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва довірених працівникам цінностей.

Тому наявність посади або роботи в Переліку не дає підстави для укладання договору про повну матеріальну відповідність, якщо у змісті трудової функції працівника відсутні перелічені обов'язки.

Перелік №447/24 не передбачає укладання договору про матеріальну відповідальність з директором.

Проте, якщо директору в установленому порядку (відповідно до робочої інструкції, наказу, розпорядження) передбачається розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт видами робіт, пов'язаними зі збереженням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва довірених працівникам цінностей, то з ним може бути укладений договір, відповідно до якого працівник несе матеріальну відповідальність.

* Попри те, що документ датований ще 2015 роком, його лише днями оприлюднено.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»