• Посилання скопійовано

Нові граничні суми для письмової форми договорів - законопроект

Зареєстровано законопроект, яким пропонується внести зміни до Цивільного кодексу України з метою осучаснення фінансової складової вимог до форми правочину

Нові граничні суми для письмової форми договорів - законопроект

25 травня 2017 року нардеп Є. Мураєв зареєстрував у Верховній Раді законопроект №6507 "Про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо осучаснення фінансової складової вимог до форми правочину)".

Законопроектом пропонується внести зміни до ЦКУ та передбачити, що у письмовій формі належить вчиняти правочини фізосіб між собою на суму, що перевищує у 5 і більше разів розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року, у якому здійснюється правочин (крім правочинів, передбачених частиною першою статті 206 ЦКУ).

Крім того, законопроект передбачає, що сума виплати за грошовим зобов'язанням фізособі (на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, за договором довічного утримання (догляду) та в інших випадках, встановлених договором або законом), пропорційно збільшується у разі збільшення встановленого законом розміру мінімальної заробітної плати.

Ще одна пропозиція законопроекту стосується договору дарування. Передбачається, що укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню договір дарування валютних цінностей на суму, яка перевищує 10-кратний розмір мінімальної зарплати, яка встановлена на 1 січня року, в якому укладається договір.

Пропонована редакція частини другої статті 906 ЦКУ встановлює, що збитки, завдані невиконанням або неналежним виконанням договору про безоплатне надання послуг, підлягають відшкодуванню виконавцем у розмірі, що не перевищує двократного розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня року, в якому були завдані збитки, якщо інший розмір відповідальності виконавця не встановлений договором.

Зміни до статей 1047 та 1048 ЦКУ стосуються форми договору позики. Пропонується його укладати у письмовій формі, якщо сума позики перевищує встановлений законом розмір п’яти мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня року, в якому укладається договір. Також згідно із редакцією законопроекту вважається безпроцентним договір позики, укладений між фізичними особами на суму, яка не перевищує 5-кратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року, в якому було укладено договір.

Прийняття цього законопроекту, на думку його автора,  приведе вимоги цивільного законодавства, зокрема, щодо форми правочинів,  у відповідність до сучасної економічної ситуації та існуючих державних соціальних гарантій. Це, своєю чергою, підвищить ефективність законодавчих норм, стимулюватиме громадян до додержання вимог цивільного  законодавства та, відповідно, сприятиме кращому захисту прав та законних інтересів учасників цивільних правовідносин.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»