• Посилання скопійовано

ОСББ договори щодо утримання будинків повинні укладати лише з власниками квартир

ДФСУ надала відповідь на запитання щодо правомірності ОСББ у статусі неприбуткової організації укладати договори на утримання будинку із орендарями нежитлових приміщень, а не з власниками

ОСББ договори щодо утримання будинків повинні укладати лише з власниками квартир

Податківці у ІПК від 12.07.2018 р. №3074/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадали, що обов’язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами.

Водночас до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ і не є платниками податку на прибуток, віднесені, зокрема, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

При цьому ОСББ це юрособа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна; співвласники багатоквартирного будинку - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (ст. 1 Закону про ОСББ).

Статтею 6 Закону про ОСББ встановлено, що об'єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках).

Таким чином, податківці доходять до висновку: усі договори щодо внесків на утримання будинків та прибудинкових територій повинні укладатися лише з власниками квартир та нежитлових приміщень. Відповідно, з орендарями таких квартир і приміщень ці договори укладатися ОСББ не можуть. 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»