• Посилання скопійовано

Визнання договору оренди земельної ділянки недійсним — відеоролик від Мін'юсту

З якого моменту договір оренди слід вважати недійсним? Чи може визнаватися недійсним договір, який розірвано? Хто може звертатися до суду з відповідними позовами? Про це розповіли фахівці Мін'юсту



 Міністерство юстиції презентувало відеоролик на тему: «Визнання договору оренди земельної ділянки недійсним».

У відео повідомляється, що основні принципи оформлення прав на земельні ділянки в Україні визначені в Земельному кодексі України, де зазначається, зокрема, що земельні ділянки можуть передаватися в оренду громадянам та юридичним особам України.

Переглянувши відеоролик, можна буде знайти відповіді на питання, пов’язані з особливостями припинення договору оренди земельної ділянки:

  • з якого моменту договір оренди слід вважати недійсним;
  • чи може визнаватися недійсним договір, який розірвано;
  • хто може звертатися до суду з відповідними позовами тощо?

Зокрема, у ролику заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова повідомляє, що договір оренди землі визнається недійсним у разі порушення цим договором норм законодавства, обмеженої дієздатності або недієздатності сторони, порушення форми договору або порядку волевиявлення сторони, відсутності реальних наслідків договору.

Крім того, у відеоролику зазначається, що відповідно до статті 31 Закону «Про оренду землі» визначаються правові підстави припинення договору оренди землі, серед яких:

  • закінчення строку, на який його було укладено;
  • викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;
  • поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;
  • ліквідації юридичної особи-орендаря тощо. 

Нагадуємо, договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

***

Інші відеоролики від Мін'юсту:   

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»