• Посилання скопійовано

Як зареєструвати право власності на безхазяйну нерухомість?

Взяття на облік безхазяйного нерухомого майна проводиться в день прийняття відповідної заяви, без справляння адміністративного збору

Як зареєструвати право власності на безхазяйну нерухомість?

Центрально-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) розповідає як зареєструвати право власності на безхазяйну нерухомість.

Ст. 335 ЦКУ передбачає, що безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації.

Процедура взяття на облік безхазяйного нерухомого майна врегульована Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та пп. 82-88 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою КМУ від 25.12.2015 р. №1127 (зі змінами) (далі – Порядок).

У разі взяття на облік безхазяйного нерухомого майна заявником є орган місцевого самоврядування, а саме його уповноважений представник, відомості про якого містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, або за нотаріально посвідченою довіреністю, дійсність якої перевіряється за допомогою Єдиного реєстру довіреностей.

Заява про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна формується державним реєстратором/нотаріусом за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Під час розгляду заяви державний реєстратор/нотаріус встановлює наявність (відсутність):

  • державної реєстрації прав на майно, щодо якого подано таку заяву;
  • державної реєстрації припинення права власності на нерухоме майно – у разі коли підставою для взяття на облік нерухомого майна є відмова власника від права власності на таке майно (п. 76 Порядку; ч. 3 ст. 347 ЦКУ; ч. 1, 2 ст. 142 ЗКУ).

За результатом розгляду заяви державний реєстратор може прийняти рішення щодо:

1) взяття на облік безхазяйного нерухомого майна, за результатом якого вносить до спеціального розділу Державного реєстру прав відповідні відомості;

2) відмови у взятті на облік безхазяйного нерухомого майна, з таких підстав:

  • безхазяйне майно не підлягає обліку відповідно до закону;
  • із заявою звернулася неналежна особа;
  • у Державному реєстрі прав, у тому числі його архівній складовій частині, наявні записи про державну реєстрацію прав на нерухоме майно, щодо якого подано заяву про взяття на облік;
  • у Державному реєстрі прав відсутні записи про припинення права власності на нерухоме майно у зв’язку з відмовою власника від права власності на таке майно.

Взяття на облік безхазяйного нерухомого майна проводиться у день прийняття відповідної заяви, без справляння адміністративного збору.

Датою та часом взяття на облік вважаються дата та час реєстрації заяви, за результатом розгляду якої державним реєстратором прийнято рішення щодо взяття на облік безхазяйного нерухомого майна.

За результатом розгляду заяви подані документи зберігаються суб’єктом державної реєстрації прав, нотаріусом протягом трьох років.

Процедура формування заяви про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна та перелік відомостей, що вносяться до спеціального розділу Державного реєстру прав передбачені п. 13 та 36 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою КМУ від 26.10.2011 р. №1141 (зі змінами).

Цивільним кодексом України у ст. 335 також закріплено, що після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність розглядають судом у порядку окремого провадження за правилами, встановленими ст. 329-333 ЦПКУ.

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»