• Посилання скопійовано

Аліменти на дитину з ФОПа: коли та як?

ФОП отримав рік тому листа від виконавчої служби на стягнення аліментів, але не оплачував їх. Які штрафи має право накласти виконавча служба за непроведення відрахувань? Чи потрібно буде робити відрахування за весь рік?

Аліменти на дитину з ФОПа: коли та як?

У запитанні не дуже чітко зазначено статус ФОПа, який отримує зарплату в бухгалтерії. Тому розглянемо всі можливі варіанти.

Відразу зазначимо, що ФОП не може бути найманим працівником у самого себе. Про це ми писали в «ДК» №36/2022.

Згідно з пп. 16 п. 1 Переліку №146, утримання аліментів з працівників провадиться з усіх видів заробітку і додаткової винагороди як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом, у тому числі з доходів від підприємницької діяльності.

Тож як аліменти сплачує підприємець — розглянемо далі.

 

ФОП на спрощеній системі оподаткування

Відповідно до ч. 2 ст. 195 СКУ, заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізособою-підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи зі середньої заробітної плати працівника для певної місцевості.

При цьому мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Водночас згідно з ч. 2 ст. 182 СКУ розмір аліментів має бути необхідний та достатній для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Згідно з нормами ПКУ ФОП, який перебуває на спрощеній системі оподаткування, веде спрощений облік доходів і витрат і для таких осіб не передбачено визначення чистого доходу. Тобто під час подання декларації особами, що обрали спрощену систему оподаткування, розділ «витрати» залишається незаповненим, а всі кошти, котрі надійшли на їхні рахунки, вважаються виручкою.

Приклад  У серпні 2022 року на рахунок ФОПа надійшло 15000 грн. З них сплачено податок — 5% (3-тя група, без ПДВ), що становить 750 грн. Інші витрати ФОПа до уваги не беруться. Решта — 14250 грн — вважаються доходом, з якого утримуються аліменти. Припустимо, за рішенням суду потрібно сплатити аліменти у розмірі 1/3 від доходу. Отже, розмір аліментів становитиме 4750 грн (14250,00 х 1 : 3).

У разі якщо підприємницька діяльність ФОПа перестала приносити достатній дохід, варто розглянути зміну способу утримання аліментів на інші варіанти:

  • встановити аліменти в твердій сумі (при цьому накопичуватиметься заборгованість за сплатою аліментів);
  • розраховувати аліменти виходячи з розміру середньої заробітної плати в Україні (якщо встановлено у відсотках від доходу);
  • подати позовну заяву до суду про зміну способу сплати аліментів (у разі значного зниження доходу).

 

ФОП на загальній системі оподаткування

Пунктом 13 Переліку №146 передбачено, що утримуються аліменти зі суми заробітку (доходу), що належить особі, яка сплачує аліменти, після утримання з цього заробітку (доходу) податків. Тобто для цієї групи платників чітко визначено, що базою оподаткування є чистий оподатковуваний дохід.

 

Чистий оподатковуваний дохід

Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця.

Пункт 177.2 ПКУ

 

Отже, якщо ФОП перебуває на загальній системі оподаткування, аліменти він виплачує зі свого чистого доходу. При цьому чистий дохід розраховується як різниця між валовим доходом (виручкою у грошовій та натуральній формі) і документально підтвердженими витратами, а також сумою сплаченого ПДФО.

Тобто ФОП на загальній системі оподаткування подає декларацію за звітний період, в якій зазначає, скільки коштів отримано ним за цей період, скільки витрачено на здійснювану ним діяльність. Від загальної суми доходу (виручки) віднімає понесені ним витрати і лише після цього на різницю, що залишилась, нараховує розмір податків. Це означає, що такий ФОП сплачує аліменти на дитину безпосередньо з чистого заробітку.

 

ФОП — найманий працівник

Мін’юст у листі від 08.04.2022 р. №28911/ПІ-Л-1198/20.4.1 зазначив, що документами, на підставі яких здійснюється відрахування зі заробітної плати, можуть бути:

  • наказ (розпорядження) роботодавця (у разі покриття заборгованості працівника підприємству, на якому він працює);
  • будь-які виконавчі документи — наприклад, виконавчі листи, що видаються судами, ухвали та постанови судів у цивільних, господарських, адміністративних та кримінальних справах, виконавчі написи нотаріусів;
  • письмове доручення працівника роботодавцю на перерахування частини свого заробітку на користь суб’єкта підприємницької діяльності, що продав працівникові товар у кредит.

У випадку з аліментами застосовують два останні варіанти. Тобто або аліменти стягуються примусово (на підставі рішення суду та виконавчого листа, надісланого роботодавцю чи наданого йому зацікавленою стороною — отримувачем аліментів), або працівник сам просить відраховувати аліменти у визначеному ним самостійно розмірі на користь певної особи.

В обох випадках у документах зазначають, кому, в якому розмірі і за якими платіжними реквізитами (чи адресою) сплачуватимуться аліменти.

Отже, якщо у запитанні малося на увазі, що на підприємстві працює найманим працівником особа, яка є підприємцем та має виконавчий лист на сплату аліментів, який для проведення утримань не було вчасно подано до бухгалтерії, то, найімовірніше, така особа була оформлена на роботу нещодавно, інакше б виконавчий лист надійшов би і на підприємство.

Тому, як зазначено вище, виконавчий лист на підприємство надає працівник (зацікавлена сторона), а якщо його не було подано, то підприємство і не могло про нього знати. Тож на виконавчому листі потрібно поставити дату подання його до бухгалтерії і з місяця отримання починати утримання аліментів у розмірі, зазначеному в такому листі. А відповідальності за неутримання аліментів підприємство не нестиме, і звітність корегувати не потрібно.

Проте у разі сплати аліментів за місцем роботи заборгованість за аліментами погашається за заявою працівника шляхом відрахувань із його заробітної плати за місцем їх одержання або стягується за рішенням суду. Проводити безпідставне утримання аліментів за минулий період бухгалтер не має права.

Відповідно до ст. 194 СКУ, аліменти за минулий час можуть бути стягнуті за виконавчим листом, але не більше ніж за три роки, що передували пред’явленню виконавчого листа до виконання.

Для стягнення аліментів за минулий період зацікавленій стороні треба звернутися до суду з позовною заявою про стягнення аліментів на утримання дітей. У суді слід довести наявність підстав щодо стягнення аліментів за минулий період.

І тільки в разі отримання нового виконавчого листа про стягнення заборгованості за аліментами бухгалтер зможе утримувати їх із зарплати працівника.

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»