• Посилання скопійовано

Мін’юст встановив термін Укрдержреєстру для проставлення апостилю на документах — один робочий день

Апостиль на документах про реєстрацію актів цивільного стану — свідоцтвах про шлюб, розлучення, народження чи смерть — проставлятиметься протягом одного робочого дня. Такий термін встановило Міністерство юстиції для розгляду документів про державну реєстрацію актів цивільного стану, поданих громадянами для проставлення апостилю до Державної реєстраційної служби України (Укрдержреєстр). Відповідний наказ підписав міністр юстиції Олександр Лавринович.

Згідно з наказом Мін’юсту, термін розгляду документів про державну реєстрацію актів цивільного стану, поданих для проставлення апостилю, має становити не більше одного робочого дня.

У виняткових випадках (хвороба, звільнення, довготривала відпустка відповідних працівників Укрдержреєстру) термін розгляду документів про державну реєстрацію актів цивільного стану може бути продовжено до трьох робочих днів. І лише за відсутності на поданих документах відмітки Головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі, а також у випадках, коли необхідно отримати зразок підпису посадової особи, відбитка печатки, штампа органу державної реєстрації актів цивільного стану, іншої додаткової інформації, термін проставляння апостилю може становити до 20-ти робочих днів.

Як відомо, апостиль — це спеціальний штамп, що легалізує за кордоном офіційні документи, засвідчуючи справжність підпису особи під документом і автентичність відбитку печатки або штампа, яким скріплено відповідний документ.

Щороку громадянами України проставляється апостиль на близько 50 тис. документів про реєстрацію актів цивільного стану.

*** 10 січня 2002 року Україна приєдналася до Конвенції 1961 року, що скасовує вимогу консульської легалізації іноземних офіційних документів (Конвенція набрала чинності для України 22 грудня 2003 року). Після цього єдиною формальною вимогою для легалізації офіційних документів у стосунках України з державами — учасницями цієї Конвенції є наявність апостилю.

На сьогодні ця Конвенція застосовується у відносинах України з близько 100 країнами світу.

 

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»