• Посилання скопійовано

Крадіжка бренду загрожує в’язницею

За незаконне використання торгової марки мінімальним покаранням буде штраф у розмірі 17000 грн, і при цьому несплата штрафу зможе потягти за собою його заміну позбавленням волі. Крім того, залежно від обставин справи суди призначатимуть і значніші штрафи — аж до 255000 грн. Про це у своєму блозі на UBR.UA пише патентний повірений України, адвокат, керуючий партнер патентно-юридичного агентства «Синергія» Вікторія Остапчук.

«Якщо раніше за порушення, передбачені статтею ККУ «Незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованої вказівки походження товару», передбачалося покарання не лише у вигляді штрафу, а також у вигляді громадських робіт і позбавлення волі від 2-х до 6 років, то тепер основне покарання обмежується штрафом. Але що важливо: раніше розмір штрафу встановлювався у розмірі від 200 до 1000 н.м.д.г. (від 3400 до 51000 грн), а тепер штраф значно збільшений і становить від 1000 до 15000 н.м.д.г. (від 17000 до 255000 грн)», — зазначає вона.

При цьому, наголошує експерт, новелою закону України від 15 листопада 2011 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності», яким і були внесені зміни до статті 229 ККУ стали також зміни у ст. 410 УПКУ, ст. 53 УКУ. «Згідно з цими статтями тепер несплата штрафу, визначеного у вироку, стала більш незручною справою для правопорушника, ніж раніше, бо тепер така несплата тягне за собою заміну штрафу як виправними роботами, так і позбавленням волі», — пише вона.

Водночас, додає Вікторія Остапчук, ст. 176 ККУ «Порушення авторського права і суміжних прав» та ст. 177 ККУ «Порушення прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок, топографію інтегральної мікросхеми, сорт рослин, раціоналізаторську пропозицію» — залишилися незмінними.

Варто зазначити, що за даними МВС, за статтями 176, 177, 229 ККУ найчастіше судами застосовувалися мінімальні види покарання: такі як позбавлення волі з випробним терміном (у 65% вироків), штрафи від 1700 до 3400 грн (у 30% вироків), виправні роботи (у 5% вироків).

«А тепер за порушення прав на торгову марку мінімальним покаранням буде штраф у розмірі 17000 грн, і при цьому його несплата зможе спричинити його заміну позбавленням волі. Крім того, залежно від обставин справи суди призначатимуть і значніші штрафи — аж до 255000 грн, які теж потрібно буде платити державі без особливих зволікань», — пише вона.

Нагадаємо, 17 січня 2012 року набрали чинності зміни до статті 229 Кримінального кодексу України «Незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованої вказівки походження товару».

Ірина Малик

 

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»