• Посилання скопійовано

Операція перехват

Зображення: PHL

Тепер працівники Державтоінспекції мають право відправляти на штрафмайданчик автомобілі, власники яких не розрахувалися за банківським кредитом, мають борг по квартплаті або не виплачують аліменти. Втім, експерти вважають, що боротьбі зі злісними неплатниками можуть перешкодити хабарництво, а також обмежений перелік причин працівникам ДАІ зупиняти автомобіль.

13 січня набрали чинності доповнення Кабінету міністрів України до Порядку тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках, відповідно до яких автомобілі, які розшукують банки, вносяться в єдину базу даних ДАІ "Угон". "Як тільки співробітники ДАІ отримають постанову про розшук автомобіля, цей автомобіль тут же надходить в орієнтування, і якщо його побачать на дорозі, зобов’язані зупинити і відправити на штрафмайданчик. Після цього протягом трьох днів про знайдену машину оповіщається орган, що розшукує його", - розповів Комсомольській правді заступник начальника УДАІ МВС Володимир Резніков.

Однак, щоб машиною боржника зацікавилося ДАІ, має бути відповідна постанова суду. Тобто, якщо банк захоче за допомогою міліції знайти авто за простроченим кредитом, йому потрібно подати позов про стягнення застави за проблемною позикою та клопотання щодо арешту авто, і отримати відповідну постанову суду. Після цього Державна виконавча служба повинна зв’язатися з ДАІ, і міліція буде розшукувати кредитну машину так само, як і автомобілі, що перебувають в угоні. Точно така ж схема діє у випадку, якщо борги хочуть стягнути з тих, хто не платить аліменти, штрафи або за комунальні послуги.

"Цей механізм діє тоді, коли є рішення суду і виконавчі органи дають відповідне доручення міліції. Це цивілізована європейська норма. Вона буде дисциплінувати всіх, хто має фінансові зобов’язання. Мова йде про захист конституційних прав громадян. Навіть у банку гроші, це гроші банку і тих громадян, які дають банку гроші, щоб ресурс працював", - пояснив Фокус.ua перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, регіонал Володимир Олійник.

Підтримують рішення Кабміну і в опозиції. "Зобов’язання фінансового характеру повинні виконуватися. Але ніхто не має права розпоряджатися майном крім його власника, якщо тільки немає відповідного рішення суду", - зазначив у коментарі Фокус.ua голова того ж комітету, представник фракції БЮТ-Батьківщина Віктор Швець.

Позитивно оцінюють нововведення і юристи. З точки зору інтересів кредитора вони оцінюють його позитивно, а ось у боржників проблем додасться. "Це істотно спростить пошук майна, на яке можливо звернути стягнення кредитору. Механізм досить детально прописаний у постанові Кабінету міністрів, і він не містить ніяких некоректних моментів, що дозволяють комусь використовувати ситуацію. Крім того, варто звернути увагу, що при затриманні автомобіля складається спеціальний акт, в якому детально прописується стан автомобіля, додаються й фотографії авто", - сказав Фокус.ua керуючий партнер юридичної фірми "ITT-LEX" Ярослав Бабич.

А от самі банкіри, інтереси яких тепер буде відстоювати і ДАІ, хоч і вважають постанову уряду правильною, але підкреслюють, що проблему з несумлінними позичальниками це все одно не вирішить.

"Це, безумовно, правильно. З іншого боку, у нас є вичерпний перелік, в яких випадках інспектор може зупинити транспортний засіб. І він не змінювався. А інспектору потрібно, як мінімум, перевірити номер кузова. Якщо пройшли перший етап, то у водія виникає бажання вирішити питання полюбовно. Тобто в будь-якому випадку це нововведення не вирішить проблеми за помахом чарівної палички. Але усвідомлення наявності цього інструменту має дати плюс у відносинах позичальника і банку", - запевнив Фокус.ua перший заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін.

Нагадаємо, своєю постановою Кабмін доповнив Порядок тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках нормою, що розширює повноваження ДАІ. Якщо в разі виявлення автомобіля боржника, оголошеного в розшук, співробітник Державтоінспекції зобов’язаний тимчасово затримати автомобіль і доставити його на спецмайданчик або стоянку. При цьому в присутності двох свідків і представника підприємства або організації, яка доставляє автомобіль на штрафмайданчик, складається акт огляду та тимчасового затримання авто. Протягом трьох діб Державтоінспекція повинна повідомити державному виконавцю про тимчасове затримання транспортного засобу. Повернення тимчасово затриманого автомобіля власнику може здійснюватися лише на вимогу державного виконавця. Крім того, автомобіль вважається оголошеним в розшук тільки після винесення постанови державного виконавця про це.

Євгенія Вецько

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»