• Посилання скопійовано

До реєстру судових рішень обмежили доступ

Влада на чолі з президентом Віктором Януковичем приступила до закриття Єдиного реєстру судових рішень від громадськості

Єдиний реєстр судових рішень, який бездоганно працював за часів президента Віктора Ющенка, стає менш доступним для громадськості, коли до влади прийшов Віктор Янукович.

Перевищено ліміт чи порушення правил?

Підготовку до закриття Реєстру судових рішень, на створення якого витрачено мільйони гривень з державного бюджету, влада почала ще торік.

Так, восени минулого року Партія регіонів прийняла скандальний закон, який фактично робить рішення судів секретними. Президент Янукович, незважаючи на заклики юристів, підписав закон.

Реєстр до останнього часу продовжував працювати в колишньому режимі — всі рішення судів, крім санкцій на обшук, залишалися відкритими.

Проте останнім часом реєстр почав давати збої. Зокрема, у відповідь на пошук реєстр видає, що «перевищено ліміт запитів з Вашої IP-адреси», або «недостатньо прав для перегляду», або ж «доступ тимчасово закритий адміністратором сайта через неодноразове порушення правил роботи».

Світова практика

У Партії регіонів запевняють: зміни до закону, які вимагають, щоб до Єдиного державного реєстру судових рішень включалися не всі судові рішення, а певний перелік, який буде встановлено Радою суддів України за погодженням з Державною судовою адміністрацією, — світова практика.

У Партії регіонів упевнені: непотрібний ажіотаж навколо цього закону виник через неправильне трактування його деякими юристами.

Проте в інтерв’ю «Делу» Маркус Циммер, автор рекомендацій, якими прикрилися народні депутати від Партії регіонів, заявив: до його порад підішли дуже вибірково. «Судова реформа Януковича відходить від демократії», — підсумував американський експерт.

Сьогодні в другій половині дня повинен відбутися «круглий стіл», присвячений діяльності Реєстру судових рішень. Його організаторами виступили Державна судова адміністрація спільно з Радою суддів і проектом USAID «Справедливе правосуддя». Порядок денний «круглого столу» — затвердити перелік рішень, що підлягають внесенню до Єдиного реєстру судових рішень.

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»