• Посилання скопійовано

Принцип презумпції правомірності рішення платника податків - лише після складання акта перевірки

Лист ДМСУ від 07.12.2011 р. №11.1/1.2-15.1/16495 «Щодо застосування митними органами правила конфлікту інтересів і принципу презумпції правомірності»

У листі від 07.12.2011 р. №11.1/1.2-15.1/16495 Держмитслужба розглянула питання застосування презумпції правомірності рішення платника податків.

На думку Держмитслужби, застосування такого принципу може мати місце лише після завершення перевірки контролюючим органом платника податків та складання в установленому порядку акта такої перевірки.

Держорган обгрунтовує це тим, що під час перевірки платника податків митний орган не ухвалює обов’язкових для платника податків рішень, а лише вивчає діяльність підприємства, а у разі виявлення порушень вимог законодавства фіксує їх в акті перевірки.

А ось рішення, які приймаються митними органами на підставі акта перевірки, повинні ухвалюватися з дотриманням принципу презумпції правомірності.

Нагадаємо, презумпція правомірності рішення платника податків, передбачена ст. 4 ПКУ, має місце у разі, якщо норма закону або іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі закону, або якщо норми різних законів або різних нормативно-правових актів допускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків платників податків або контролюючих органів, унаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу.

 

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»