• Посилання скопійовано

Якщо податкова консультація містить лише перелік статей ПКУ, слід вимагати надання нової

Постанова Київського окружного адміністративного суду від 07.02.2012 р., Справа №2а-4509/11/1070

Право надати та отримати податкову консультацію в розумінні приписів ПКУ ще не означає, що платник податків, який звертається до податкового органу за індивідуальним роз’ясненням, отримає саме таке роз’яснення та зможе ним скористатися.

Чимало платників податків отримують замість саме роз’яснення положень ПКУ лише перелік окремих положень Податкового кодексу, які регулюють ті питання, за роз’ясненням яких й звертаються до податкового органу.

Що робити з такою відповіддю? Звертатися в суд за скасуванням такої консультації та зобов’язанням податкового органу надати нову.

Так, підприємство звернулося до податкового органу з проханням надати податкову консультацію з питань справляння екологічного податку. При цьому податковому органу були поставлені конкретні запитання, у відповідь на які отримано лише перелік норм та статей ПКУ.

У результаті судового спору суд визнав, що консультація полягає у наданні податковим органом практичної допомоги платнику податків у вигляді певних порад, рекомендацій, надання інформації, розкриття змісту закону, пояснення термінів тощо стосовно використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів.При цьому консультація не може виходити за межі закону.

Відповідно перелічування податковим органом у відповіді норм і статей Податкового кодексу України не може вважатися податковою консультацією, а саму відповідь слід вважати необґрунтованою. Суд також зобов’язав податковий орган надати консультацію на звернення платника податків у порядку, визначеному чинним законодавством.

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»