• Посилання скопійовано

Визначено процедуру планування виїзних перевірок і проведення зустрічних звірок митними органами

Наказ Мінфіну від 22.05.2012 р. №582 «Про затвердження Порядку планування митними органами документальних виїзних перевірок та Порядку проведення митними органами зустрічних звірок»

З метою забезпечення єдиного підходу до планування документальних виїзних перевірок суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності Мінфін наказом від 22.05.2012 р. №582 затвердив Порядок планування митними органами документальних виїзних перевірок.

Так, формування квартального плану проведення митницями планових документальних виїзних перевірок підприємств митницями здійснюється відповідно до пріоритетних напрямів контрольно-перевірочної роботи, які доводяться до відома митниць уповноваженим митним органом, який координує діяльність митних органів при плануванні, проведенні перевірок та реалізації їх матеріалів.

Сформований проект плану у строк до 1 числа другого місяця кварталу, що передує кварталу, на який здійснюється формування плану, направляється до уповноваженого митного органу.

Загальний план затверджується наказом керівника уповноваженого митного органу.

Витяг із затвердженого Загального плану направляється до відповідної митниці уповноваженим митним органом у строк до 30 числа місяця, що передує кварталу, на який здійснюється формування плану.

Проведення митницями документальних планових виїзних перевірок здійснюється за період діяльності підприємства з урахуванням строків давності, встановлених Податковим кодексом.

Крім того, з метою впровадження єдиного порядку направлення запитів на проведення зустрічних звірок, оформлення, накопичення та реалізації їх матеріалів, вищезазначеним наказом затверджено Порядок проведення митними органами зустрічних звірок, згідно з яким посадові особи митних органів під час проведення документальної виїзної перевірки підприємства з метою з'ясування питань перевірки мають право проводити зустрічні звірки.

Зустрічна звірка полягає у зіставленні та дослідженні інформації, яка міститься у митних деклараціях, деклараціях митної вартості та доданих до них комерційних та інших документах, з метою підтвердження виду та обсягу операцій з товарами і транспортними засобами комерційного призначення та здійснених розрахунків для з'ясування їх реальності та достовірності.

Підставою для проведення зустрічної звірки є потреба у перевірці відомостей, отриманих від особи, безпосередньо або опосередковано залученої до операцій з товарами, переміщеними через митний кордон України, у тому числі ввезеними на територію вільної митної зони або вивезеними з цієї території, чи від будь-якої іншої особи, яка може володіти документами та даними, необхідними для прийняття рішення за результатами перевірки, якщо така особа не надасть пояснень та необхідних документальних підтверджень на письмовий запит митного органу протягом трьох робочих днів з дати отримання запиту.

Наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції 06 червня 2012 р. за №899/21211 та набирає чинності з дня  його офіційного опублікування.

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»