• Посилання скопійовано

Заперечення до акта перевірки розглядаються протягом п'яти робочих днів з дня їх отримання

Як розглядаються в органі ДПС заперечення до акта перевірки та як запрошується платник податків на їх розгляд у разі його бажання?

Відповідно до п. 6 розділу ІV Порядку оформлення результатів документальних перевірок з питань дотримання податкового, валютного та іншого законодавства, затвердженого наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. №984, у разі незгоди платника податків або його законних представників з висновками перевірки чи фактами та даними, викладеними в акті (довідці) документальної перевірки, вони мають право подати свої заперечення протягом п'яти робочих днів з дня отримання акта (довідки), які у разі їх подання є невід'ємною частиною (додатком) до акта (довідки) перевірки.
Такі заперечення розглядаються органом ДПС протягом п'яти робочих днів, наступних за днем їх отримання (днем завершення перевірки, проведеної у зв'язку з необхідністю з'ясування обставин, що не були досліджені під час перевірки та зазначені у запереченнях), і платнику податків надсилається відповідь у порядку, визначеному ст. 58 розділу ІІ ПКУ для надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень. Заперечення можуть бути винесені на розгляд постійних комісій при відповідних органах ДПС.
Платник податку (його уповноважена особа та/або законний представник) має право брати участь у розгляді заперечень, про що такий платник зазначає у запереченнях. У разі якщо платник податку виявив бажання взяти участь у розгляді його заперечень до акта (довідки) перевірки, орган ДПС зобов'язаний повідомити такого платника про місце і час проведення такого розгляду. Повідомлення надсилається платнику податків у порядку, встановленому ст. 42 розділу ІІ ПКУ, не пізніше наступного робочого дня з дня отримання від нього заперечень, але не пізніше ніж за два робочі дні до дня їх розгляду.
Участь керівника відповідного органу ДПС (або уповноваженого ним представника) у розгляді заперечень платника податків до акта перевірки є обов'язковою.
За результатами розгляду заперечень складається висновок у довільній формі, в якому зазначаються наведені в акті (довідці) перевірки висновки, факти та дані, щодо яких надано заперечення платником податків, короткий зміст заперечень, наводиться обґрунтування позиції органу ДПС щодо кожного питання, порушеного у запереченнях, та підбивається підсумок щодо обґрунтованості заперечень.
Зазначений висновок є складовою частиною (додатком) матеріалів перевірки, залишається в органі ДПС та враховується керівником (заступником керівника) органу ДПС при їх розгляді і прийнятті податкового повідомлення­рішення.
На підставі висновку складається обґрунтована письмова відповідь щодо результатів розгляду заперечень, яка підписується керівником (заступником керівника) органу ДПС та надсилається платнику податків у порядку, встановленому ПКУ.

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»