• Посилання скопійовано

Електронні гаджети перевірять на шкідливість

Перевірятимуться всі радіовипромінюючі пристрої, які ввозяться в Україну і надходять до торговельних мереж

Національна комісія з питань регулювання зв'язку та інформатизації і Держінспекція з питань захисту прав споживачів підготували план ринкового нагляду на 2013 рік, який припускає проведення спільних перевірок радіовипромінюючих пристроїв. Крім планових перевірок, за заявами споживачів можуть також проводитися позапланові перевірки товару.
Перевірятимуться всі пристрої, які ввозяться в Україну, надходять до торговельних мереж. Перевірки торкнуться мобільних телефонів, комп'ютерів з радіомодулями (з Bluetooth, наприклад), планшетів, бездротових мишок, МФУ, автомобільних пристроїв і навіть рацій для дитячих іграшок.
Головна мета держвідомств — з’ясувати, чи можуть ці гаджети шкодити здоров'ю людей, а також створювати радіоперешкоди.
Згідно з новим законодавством (закони «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» і «Про загальну безпеку нехарчової продукції») повноваження держорганів у сфері збуту гаджетів в Україні є дуже широкими. Вони зможуть брати зразки продукції на експертизу, а також встановлювати обмежувальні заходи на ринку: забороняти продавати продукцію, вилучати її з обігу, відкликати товар. Цікаво, що товар може бути відкликаний, навіть якщо він перебуває у користувача.
Крім того, держоргани матимуть право штрафувати порушників на суму до 50 тис. грн, а за повторне порушення — до 85 тис. грн.

Джерело: Судово-юридична газета

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»