• Посилання скопійовано

Контролюючі органи мають право виступати ініціатором припинення діяльності госпсуб’єктів

Згідно з Господарським кодексом, органи державної влади та місцевого самоврядування можуть застосовувати до госпсуб’єктів адміністративно-господарські санкції, зокрема такі як, ліквідація суб’єкта господарювання

Контролюючі органи мають право виступати ініціатором припинення діяльності госпсуб’єктів

ДФС в Івано-Франківській області нагадує, що підприємницька діяльність припиняється на підставі рішення суду у випадках, передбачених ГКУ та іншими законами.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до своїх повноважень та у порядку, встановленому законом, можуть застосовувати до суб’єктів господарювання адміністративно-господарські санкції, зокрема, такі як ліквідація суб’єкта господарювання.

Підпунктом 20.1.37 ПКУ визначено, що контролюючі органи мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою – підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб’єктів господарювання.

Згідно з пункту 11.30 розд. XI Порядку обліку платників податків і зборів, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі:

  • неподання протягом одного року до контролюючих органів податкових декларацій, документів податкової звітності;
  • якщо установчі документи суперечать чинному законодавству;
  • провадження діяльності, яка суперечить установчим документам та законодавству;
  • наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням;
  • наявності у контролюючого органу передбачених законами України інших підстав для постановлення судового рішення щодо припинення (ліквідації) чи скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання,

то керівник контролюючого органу приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Джерело: ДФС в Івано-Франківській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»