• Посилання скопійовано

Нацполіція не може перевіряти підприємства

У Департаменті захисту економіки Національної поліції України розповіли про порядок отримання відомостей працівниками поліції від госпсуб'єктів, а також підстави проведення перевірок їх діяльності

Нацполіція не може перевіряти підприємства

У листі від 03.06.2016 р. №5211/39/03-2016 фахівці Департаменту захисту економіки Національної поліції роз'яснили:

1) Щодо порядку збирання та отримання працівниками поліції відомостей від суб'єктів господарювання

Національна поліція має право на отримання інформації, документів і матеріалів від підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності в установленому законодавством порядку.

Крім того, під час досудового розслідування кримінальних правопорушень за письмовим дорученням слідчого поліцейські оперативних підрозділів Нацполіції користуються повноваженнями слідчого. Проте вони не мають права здійснювати процесуальні дії у кримінальному провадженні за власною ініціативою.

Тимчасовий доступ до документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді. При цьому особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як їх володілець, зобов'язана надати тимчасовий доступ до вказаних в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі (тобто слідчому чи працівникові оперативного підрозділу, якщо він діє за дорученням слідчого).

Питання щодо правомірності направлення відповідних запитів на отримання інформації, документів і матеріалів, а також доступу до них може бути розглянуто в кожному конкретному випадку окремо.

 

2) Щодо проведення перевірок суб'єктів господарювання працівниками поліції

Оскільки Національна поліція відноситься до правоохоронних, а не контролюючих органів, її працівники перевірок суб'єктів господарювання не проводять. Вони здійснюють виключно:

оперативно-розшукові заходи за оперативно-розшуковими справами,

- слідчі (розшукові) дії в кримінальних провадженнях стосовно посадових осіб таких суб'єктів,

- а також уживають заходів з метою виявлення та припинення адміністративних правопорушень.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»