• Посилання скопійовано

Ксенія Ляпіна: Процедура погодження позапланової перевірки у ДРС буде максимально прозорою

Серед суттєвих нововведень — створення у 2017 році та початок роботи у 2018 році, Інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю)з інформацією про всі заходи державного нагляду, до якої підприємці будуть мати вільний доступ

Ксенія Ляпіна: Процедура погодження позапланової перевірки у ДРС буде максимально прозорою

На цьому наголосила Голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна під час круглого столу щодо нововведень у сфері державного нагляду та контролю, який відбувся 17 січня у ДРС.

Участь у обговоренні порядку реалізації вимог Законів №1728-VIII та № 1726-VIII взяли представники органів влади, громадськості, засобів масової інформації та підприємці.

Йшлося про надання погодження на проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) на підставі обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб’єктом господарювання її законних прав, а також про створення та механізм роботи Ради з питань державного нагляду (контролю), яка буде дорадчим колегіальним органом при ДРС.

Голова ДРС закликала бізнес-асоціації, представників громадськості та підприємців взяти активну участь формуванні процедур у сфері державного нагляду та контролю.

«Серед суттєвих нововведень – створення у 2017 році та початок роботи у 2018 році, Інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) з інформацією про всі заходи державного нагляду (контролю), до якої підприємці будуть мати вільний доступ, що сприятиме захисту від зайвого втручання посадових осіб контролюючих органів у діяльність суб’єктів господарювання при проведенні перевірок. Ми зараз готуємо технічне завдання для створення такої системи і від вас чекаємо конструктивних пропозицій, як би ви хотіли щоб функціонувала ця система, що було б корисно для вашої роботи. Це стосується асоціацій, громадських об’єднань, а також органів влади. Ми хочемо щоб ця система була  корисною та зручною для всіх», – зазначила Ксенія Ляпіна.

Крім того, вона зазначила, що з 1 січня 2017 року Державна фіскальна служба України вже повинна діяти у межах Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», за що довгий час виступали представники бізнесу, бізнес-асоціації, громадськість та Державна регуляторна служба. 

«У останніх змінах до законодавства не йдеться про мораторій. Це дійсно закон про певні особливості здійснення заходів нагляду (контролю) у 2017 році. За нашими оцінками близько 80 відсотків заходів контролю, які застосовуються до бізнесу, виведені поза межі цього закону», – додала Голова Державної регуляторної служби.

Вона наголосила, що ДРС починає серію консультацій з представниками бізнесу та громадськості щодо унормування роботи системи нагляду та контролю та сподівається отримати відповідні конструктивні пропозиції від учасників обговорення.

Нагадаємо, відповідно до останніх нововведень, проведення позапланової перевірки на підставі обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб’єктом господарювання її законних прав орган державного нагляду повинен погодити з ДРСУ за формою та в порядку, визначеному ДРС. Аналогічна процедура досить ефективно уже майже півтора року застосовується у сфері ліцензування видів господарської діяльності, коли такий дозвіл надається Експертно-апеляційною радою, яка утворена при Державній регуляторній службі.

Передбачається повна публічність процедури погодження Державною регуляторною службою України та обов’язкова вимога до початку проведення заходів державного нагляду оприлюднювати на офіційному веб-сайті Державної регуляторної служби України дозвіл на їх проведення.

Відповідно, суб’єкт господарювання має право не допускати посадових осіб органу державного нагляду(контролю) для проведення контрольно-наглядових заходів, якщо їм не пред’явлено погодження ДРС.

Таким чином для громадян, забезпечується можливість захисту своїх прав у разі їх порушення. Одночасно впроваджується механізм захисту бізнесу від необґрунтованих перевірок органами нагляду (контролю).

***

Читайте також:

Перевірки бізнесу та мораторій у 2017 році: аналізуємо закони 

Як ДРС надаватиме погодження на позапланову перевірку госпсуб’єкта за зверненням фізособи

Податкові перевірки по-новому: як це буде у 2017 році? 

Усі новини на тему перевірок у 2017 році>>

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»