• Посилання скопійовано

ДРСУ контролюватиме дотримання порядку проведення перевірок органами держнагляду

Уряд надав право Державній регуляторній службі контролювати дотриманням контролюючими органами основних норм Закону “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”

ДРСУ контролюватиме дотримання порядку проведення перевірок органами держнагляду

Постановою КМУ від 24.05.2017 р. № 361 затверджено:

  • Порядок проведення перевірок додержання органами державного нагляду (контролю) вимог Закону “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” в частині здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності
  • Порядок внесення подань до органів державного нагляду (контролю) щодо усунення ними порушень вимог Закону України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”.

Метою постанови є забезпечення дотримання вимог Закону №877, а також попередження та виявлення порушень законодавства державними органами нагляду (контролю) шляхом унормування проведення Державною регуляторною службою зазначених перевірок у сфері господарської діяльності.

Порядком передбачено , що проведення ДРС перевірок додержання органами ліцензування вимог законодавства під час здійснення контролю за додержанням ліцензіатами вимог ліцензійних умов здійснюється відповідно до Порядку № 182.

Перевірки органів державного нагляду (контролю) можуть бути плановими або позаплановими.

Планові перевірки проводяться відповідно до річних або квартальних планів, які затверджуються наказом ДРС не пізніше 1 грудня року, що передує плановому, або до 25 числа останнього місяця кварталу, що передує плановому. Планова перевірка одного і того ж органу держнагляду (контролю) проводиться не частіше ніж один раз на рік. Плани проведення перевірок розміщуються на офіційному веб-сайті ДРС.

Позапланові перевірки органу державного нагляду (контролю) проводитимуться з таких підстав:

  • письмового повідомлення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, за рішенням суду про порушення органом державного нагляду (контролю) вимог Закону;
  • звернення суб’єкта господарювання з приводу порушення органом державного нагляду (контролю) вимог Закону щодо проведення стосовно такого суб’єкта заходів державного нагляду (контролю);
  • виявлення відповідальними посадовими особами ДРС фактів невнесення або внесення недостовірних відомостей, внесення відомостей не в повному обсязі щодо заходів державного нагляду (контролю) до інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) під час аналізу інформації, внесеної органами державного нагляду (контролю) до цієї системи;
  • перевірка виконання органом державного нагляду (контролю) подання щодо усунення порушень вимог Закону;
  • за дорученням Прем’єр-міністра України.

Під час проведення позапланової перевірки з’ясовуватимуться лише ті питання, необхідність перевірки яких стала підставою для здійснення цього заходу.

Також з метою приведення нормативно-правових актів Кабміну у відповідність до законодавства постановою визнано такою, що втратила чинність постанову КМУ від 04.11.2015 р. № 902 "Деякі питання проведення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності".

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: КМУ

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»