• Посилання скопійовано

Визначено правила роботи комісії Фонду соцстраху з питань вирішення спорів

Фонд соцтраху затвердив Положення про спеціальну комісію Фонду соціального страхування України з питань вирішення спорів

Визначено правила роботи комісії Фонду соцстраху  з питань вирішення спорів

Положення про спеціальну комісію Фонду соціального страхування України з питань вирішення спорів затверджене постановою ФСС від 12.09.2017 р. №45.

Встановлено, що комісія Фонду є постійно діючим органом, до складу якого на громадських і паритетних засадах входять представники держави, застрахованих осіб і страхувальників. На тих самих засадах при робочих органах виконавчої дирекції ФСС створюються такі самі комісії із залученням представників місцевих органів виконавчої влади, застрахованих осіб і страхувальників.

До складу Комісії Фонду входитимуть по три  представники держави, застрахованих осіб і страхувальників. 

Основним завданням комісій буде вирішення по суті спорів, що виникають із правовідносин, урегульованих Законом «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Комісії вирішуватимуть спори, які виникли між сторонами (застрахованими особами, страхувальниками, страховиком) щодо:

  • сум страхових внесків,
  • призначення матеріального забезпечення та соціальних послуг  за страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності;
  • обчислення страхового стажу;
  • розміру шкоди та права на її відшкодування;
  • призначення страхових виплат та надання соціальних послуг за соціальним страхування від нещасного випадку;
  • інших питань.

Комісії не матимуть повноважень на вирішення спорів з питань, що належать до компетенції органів державного контролю та нагляду.

Спір між сторонами розглядається за письмовою заявою зацікавленої сторони. Наразі затвердженої форми такої заяви немає, отже, вона може подаватися у довільній формі. При підготовці до розгляду спору та при його безпосередньому розгляді комісія має право вимагати від сторін надання обгрунтованих письмових чи усних пояснень щодо спірних питань, витребовувати у відповідних робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України інформацію чи документи, необхідні для об’єктивного розгляду спору.

Основною формою роботи комісій будуть засідання, які проводитимуться відповідно до затвердженого графіку, але як правило, не рідше одного разу на місяць.

Рішення комісії є обов’язковим для виконання сторонами спору. Але таке рішення може бути оскаржено. 

Якщо це рішення комісії при робочому органі Фонду, то воно може бути оскаржено до комісії Фонду соціального страхування України, а рішення останньої – до правління Фонду. Також рішення комісій можуть бути оскаржені до суду.

Ця постанова набрала чинності з моменту прийняття.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»